Gemeente Rotterdam

Eerste Kamer akkoord met Wet Victor

Het College van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam heeft met grote instemming kennis genomen van het aannemen van het voorstel voor de Wet Victor door de Eerste Kamer. Deze wet stelt de gemeente in staat een op basis van art. 174a van de Gemeentewet (beter bekend als de Wet Victoria) gesloten drugspand in beheer te geven aan bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie. Deze kan het pand op kosten van de eigenaar laten opknappen en verhuren aan huurders die niet voor overlast zorgen.

Het College ziet de Wet Victor als een belangrijk instrument bij de uitvoering van het vijfjarenprogramma Veilig, waarin de bestrijding van drugs en overlast een belangrijk thema is. Met deze wet wordt het mogelijk niet alleen drugstoerisme, -runners en -handel aan te pakken, maar ook malafide huiseigenaren die hun woningen verhuren aan overlastgevende huurders.

De instemming van het College houdt ook verband met het feit dat de Wet Victor een Rotterdamse voorgeschiedenis heeft. Het art. 174a van de Gemeentewet, dat in 1997 in werking trad, verleende de burgemeester voor het eerst de bevoegdheid hardnekkige drugsoverlast tegen te gaan door overlastgevende woonpanden te sluiten.
De naam van de wet, Victoria, is afgeleid van de Actie Victor die Rotterdam een aantal jaren geleden heeft gehouden tegen de drugsoverlast in de wijk Spangen. Met de Wet Victoria werd het na deze acties mogelijk een overlastgevend woonpand voor een jaar te sluiten. Dat is sinds het van kracht worden van de wet in Rotterdam meer dan 100 keer gebeurd.

Het College van B. en W. van Rotterdam ziet de Wet Victor als een aanscherping van de Wet Victoria. Eigenaren van gesloten panden konden namelijk na het jaar sluiting van hun panden, opnieuw overlastgevende huurders in hun woningen toelaten. De Wet Victor biedt de gemeente nu de mogelijkheid eigenaren te dwingen hun panden op te knappen en aan bonafide huurders te verhuren. Bij in gebreke blijven van de eigenaar kan het beheer aan een corporatie worden overgedragen en kunnen de panden in laatste instantie zelfs worden onteigend.

Zodra de wet van kracht is kan in Rotterdam een aantal dossiers op dit gebied versneld worden afgerond. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid acute overlast weg te nemen, maar ook om de leefbaarheid van de buurt en de veiligheidsbeleving van de bevolking duurzaam te vergroten, aldus het Rotterdamse College.