Gemeente Utrecht

Fonds Sociale Integratie houdt belangrijke rol

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten het fonds Sociale Integratie Utrecht te continueren. Het college vindt het fonds een belangrijk instrument om de sociale infrastructuur in de stad te versterken. Daarom gaan b en w de werkwijze van het fonds Sociale Integratie verder verbeteren. Het fonds wordt toegankelijker gemaakt, met name ook voor niet-professionele aanvragers. Bemiddelaars gaan helpen bij de aanvragen, kleine aanvragen worden sneller beantwoord en een website moet het bereik van het fonds verbeteren. Het besluit van het college is mede gebaseerd op het onderzoek naar de aanvragen en de werkwijze door het Verwey-Jonker Instituut.

Initiatieven vanuit de stad in het kader van sociale leefbaarheid, burgerparticipatie en interculturalisatie profiteren volop van de mogelijkheden van het fonds. De afgelopen jaren zijn er meer dan 400 initiatieven die met ondersteuning van het fonds Sociale Integratie tot stand gekomen zijn. Een succesvol voorbeeld is `de Vakantiepas' voor kinderen van de basisschool, waarmee twee jaar proef gedraaid is. `De Vakantiepas' biedt een gevarieerd aanbod aan activiteiten. Deze activiteiten zijn gratis of met korting, en kunnen door kinderen alleen of samen met hun ouders worden ondernomen. Nu is `de Vakantiepas' niet meer weg te denken bij de vrije tijdsbesteding in de grote vakantie.

Ook is met behulp van het fonds Sociale Integratie gezocht naar nieuwe manieren van communicatie om wijkbewoners bij de buurt en bij elkaar te betrekken. Voorbeelden hiervan zijn de interactieve `buurtsoap' in Ondiep en de televisie- en radioserie over samenleven in Overvecht.

Voortzetten en verbeteren

Het college van b en w wil het fonds Sociale Integratie continueren omdat de bestedingen ervan gericht zijn op het stimuleren van ontmoetingen èn op het samenwerken van de Utrechtse bevolking in hun directe leef- en woonomgeving. Daarom hebben de bestedingen een wijkgericht en intercultureel karakter. Bewoners, vrijwilligers en organisaties kunnen voor hun initiatieven in de sfeer van welzijn, cultuur, educatie, gezondheidszorg, informatie, recreatie en sport een beroep doen op het fonds.

Het college wil de werkwijze van het fonds Sociale Integratie verder verbeteren. Het fonds wordt daarom toegankelijker gemaakt, met name ook voor niet-professionele aanvragers. Bemiddelaars gaan helpen bij de aanvragen, kleine aanvragen worden sneller beantwoord en een website moet het bereik van het fonds verbeteren. Naast aandacht voor inhoud en kwaliteit van de initiatieven, komt er meer oog voor de wijze waarop activiteiten blijvend steun bieden aan processen van integratie. Ook krijgt het fonds Sociale Integratie meer ruimte om activiteiten te financieren die vernieuwend of aanvullend zijn op het gemeentebeleid.

Het budget van het fonds Sociale Integratie bedraagt structureel per jaar EUR 1.361.240,61 (NLG 3.000.000). De aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke externe commissie. Deze adviseert het college over het al of niet honoreren van de initiatieven.

Onderzoek Verwey-Jonker Instituut

Het besluit van het college is mede gebaseerd op de bevindingen van de onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut. Op basis van hun onderzoek over de jaren 1995 - 1999 kwamen zij tot de conclusie dat het fonds Sociale Integratie een bijzonder nuttige functie vervult in de stad. Het komt tegemoet aan de behoefte van burgers aan creatieve initiatieven op het terrein van samenlevingsopbouw. Het fonds creëert bovendien ruimte voor nieuwe activiteiten, die reguliere budgetten niet kunnen honoreren.

Verbetering van de doeltreffendheid en van het bereik van het fonds is volgens de onderzoekers mogelijk op drie punten. Ten eerste door meer ondersteuning te bieden aan de initiatieven van burgers in de intakefase en door het beter volgen en registreren van de activiteiten. Ten tweede door te onderzoeken welke invloed het fonds Sociale Integratie in zijn geheel op de stad heeft. En als derde door de resultaten van het fonds meer onder de aandacht te brengen.

De gemeentelijke toekomstvisie voor het fonds Sociale Integratie is vervat in de notitie ' Het heeft voeten in de aarde: fonds Sociale Integratie Utrecht in perspectief' en is verkrijgbaar bij het Informatie Centrum Utrecht in de hal van het Stadhuis.

Utrecht, 26 februari 2002