Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Doodlopende wet

26-02-2002
Vandaag roepen een aantal organisaties, waaronder de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, de leden van de Tweede Kamer in de landelijke dagbladen op in te zien dat de huidige Wet op de Orgaandonatie een averechtse uitwerking heeft. Zij doen dat onder de uitroep Doodlopende wet via een paginagrote advertentie waarin de volgende tekst is te lezen:

Vandaag evalueert de tweede Kamer de Wet op de Orgaandonatie. Een wet die een averechtse uitwerking blijkt te hebben. Zo zijn de wachtlijsten voor een transplantatie in plaats van korter, aanmerkelijk langer geworden. Honderden patiënten zijn de afgelopen jaren overleden ten gevolge van het uitblijven van een transplantatie. En dat terwijl maar liefst 90% van Nederland zegt vóór orgaandonatie te zijn! Er zijn nog ruim 1400 wachtenden voor u. Op dit moment staan ruim 1400 mensen op de wachtlijst voor een nieuw orgaan. Dat wachten kan nog jaren duren. Voor nierpatiënten alleen al is de gemiddelde wachttijd zo'n 4,5 jaar. Sommigen van hen worden van de wachtlijst gehaald omdat hun conditie dermate verslechterd is dat transplanteren zinloos is geworden. Alle reden voor de politiek om zich met spoed te bezinnen. En niet te wachten tot de wet zoals het Haagse jargon luidt, 'ingesleten' is. Vandaag moet de politiek moed tonen. Toegeven dat een wet niet deugt, is misschien pijnlijk. Maar nog veel pijnlijker zijn de gevolgen van zo'n wet. Daarom pleiten onderstaande gezondheids- en patiëntenorganisaties voor snelle, adequate actie. Met als uitkomst een wetswijziging die resulteert in een veel minder vrijblijvende regeling dan tot nu toe. Daarnaast blijven het aanstellen van meert donatiefunctionarissen in ziekenhuizen én veel actievere voorlichting van de overheid, noodzakelijk. Dit allemaal om de te lange wachtlijsten aanzienlijk korter te maken en levens te sparen. In het belang van alle wachtende patiënten wensen wij de leden van de Tweede Kamer en de minister vandaag veel moed en wijsheid toe!

De advertentie wordt ondertekend door de volgende gezondheids- en patiëntenorganisaties:

Nierstichting Nederland, de Nederlandse Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting, Diabetes Fonds Nederland, Nederlandse Transplantatie Stichting, Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland, Stichting Transplantatie Nu!, Nierpatiëntenvereniging LVD, Nederlandse Leverpatiëntenvereniging NLV, Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl

Geregistreerd bij het Centraal Bureau Fondsenwerving