Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 08

Collegevergadering van dinsdag 26 februari 2002

Licht op groen voor kinderdagverblijf Helmerhoek Door de vaststelling van een voorbereidingsbesluit door het college van B en W kan snel begonnen worden met de bouw van een kinderdagverblijf aan de Broekheurnering. Het kinderdagverblijf komt te liggen op het terrein van Mediant, naast de ingang van het psychiatrische ziekenhuis. Het verblijf is bestemd voor de opvang van kinderen uit heel Enschede. Vooral in de wijk Helmerhoek is grote behoefte aan meer kinderopvangplaatsen. Omdat het gebied echter de bestemming "ziekenhuisbebouwing" heeft, en omdat het niet gaat om een medisch kinderdagverblijf, is aanpassing van de bestemming nodig.
---

Structurele steun voor Innovatief Centrum voor Kunstenaars Het college van B en W kent aan de het Innovatief Centrum voor Kunstenaars (ICK) een subsidie toe van 45.378,- ( f100.000,-) per jaar. De subsidie wordt jaarlijks toegekend, vooralsnog tot 2005. De stichting Innovatief Centrum voor Kunstenaars (ICK) is in 1999 opgericht voor de verbetering van de arbeidsmarkt van beginnende kunstenaars. Het ICK kreeg op incidentele basis jaarlijks subsidie van de gemeente. Met ingang van 2002 wordt voortaan een structurele subsidie toegekend van 45.378,- ( f 100.000,-) per jaar. Door kunst in de wijk te bevorderen, de bevolking bij kunst te betrekken, het cultureel ondernemerschap te stimuleren en de arbeidsmarkt voor kunstenaars te verbeteren, is het ICK een belangrijke pijler voor het gemeentelijk kunstbeleid. Bekende activiteiten van het ICK zijn onder meer de cursus "Praktische oriëntatie op de beroepspraktijk", het project Kunstzinnig, het Administratief Servicepunt Wik en een website voor kunstenaars. Het ICK wil in de nabije toekomst onder meer aandacht besteden aan de aankoop en verkoop van kunstwerken van WIK kunstenaars (Wet inkomensvoorziening kunstenaars).
---

Coulance voor uitgeprocedeerde asielzoekers
Tot voor kort had de gemeente een taak in de opvang en huisvesting van uitgeprocedeerde asielzoekers. In afwachting van de uitkomst van een gerechtelijke procedure mochten deze asielzoekers de rechterlijke uitspraak afwachten. De zorgvoorziening voor deze personen was geregeld in de Zorgwet VVTV. Met de invoering per 1 april 2001 van de Vreemdelingenwet 2000 is de Zorgwet ingetrokken. Voortaan komt voor uitgeprocedeerde asielzoekers van rechtswege en binnen 28 dagen een einde aan de voorzieningen die wettelijk moeten worden geboden. Het beëindigen van de voorzieningen, vooral de gedwongen ontruiming van door de gemeente ter beschikking gestelde woonruimte, leidt vaak tot maatschappelijke onrust.
Hoewel de gemeente verplicht is om de wet uit te voeren, stelt het college van B en W voor om in voorkomende gevallen een pas op de plaats te maken in de procedure. Het gaat met name om situaties waarin de asielzoeker fysiek onmogelijk kan terugkeren of vertrekken, omdat er bijvoorbeeld een negatief reisadvies is afgegeven. Zodra deze belemmeringen zijn opgeheven, kan de procedure tot beëindiging worden hervat.
Ook in situaties waarin de voorzieningen definitief beëindigd moeten worden en de asielzoeker is aangezegd het land te verlaten, kunnen er acute en schrijnende noodgevallen zijn waarin tijdelijke opvang moet worden geboden. De gemeenteraad heeft in mei 2001 ingestemd met een voorziening die hierin voorziet. Deze voorziening staat ook open voor de uitgeprocedeerde asielzoekers die op grond van de herziene wetgeving geen voorzieningen meer ontvangen.
Het voorstel wordt behandeld in de Raadscommissie Zorg en Maatschappelijke zaken van 26 februari 2002.

---

Oud-wethouder Van Egmond benoemd in bestuur Pellafonds Het college van B en W zal oud-wethouder W. van Egmond benoemen tot bestuurslid van het Paul Pellafonds. Het Paul Pellafonds is de stichting die geldelijke steun verleent aan oud-medewerkers van de stichting Forum en haar rechtsvoorgangers. Het fonds is een aanvullende pensioenvoorziening voor medewerkers die in dienst waren bij Opera Forum en het Overijssels Philharmonisch Orkest, vóórdat eind jaren zestig de pensioenvoorziening bij het ABP werd ondergebracht. Een van de bestuursleden wordt statutair benoemd door het college van B en W van Enschede. Gebruikelijk is dat het college een oud-wethouder benoemt. Door het overlijden van het bestuurslid de heer Van Doorneveld is een vacature ontstaan waarin thans wordt voorzien.
---

Kader voor HTS-locatie aangescherpt
Het college van B en W heeft het toetsingskader voor de ontwikkeling van de HTS-locatie aangescherpt. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat de effecten op de omliggende woningen tot verdere bijstelling noodzaken.

Op de HTS-locatie wordt een woontoren gebouwd. Bij de bouw is de rol van de gemeente beperkt tot regie en het opstellen van randvoorwaarden en uitgangspunten. Het plan wordt ontwikkeld en uitgevoerd door Trebbe. De gemeente heeft een zogenaamd toetsingskader opgesteld waarin de stedenbouwkundige, functionele, financiële en juridisch-planologische kaders staan aangeven. Met het toetsingskader moeten negatieve effecten, zoals schaduwwerking en belemmering van het uitzicht, voor de omliggende bebouwing zo veel mogelijk worden beperkt. Er wordt bovendien gekeken naar de overgang tussen de nieuwbouw en bestaande woningen aan de Rietmolenstraat. Het toetsingskader is besproken met omwonenden en in verschillende raadscommissies. De bezwaren van omwonenden kunnen als volgt worden samengevat:

* aantasting van het woongenot door vermindering van privacy en rust;

* het verlies van zonlicht en uitzicht;

* mogelijk waardevermindering van de eigen woning;
* een te hoge toren is niet passend in de directe omgeving en past niet in de schaal van Enschede;

* er is twijfel aan de behoefte van de markt.
Naar aanleiding van deze bezwaren wordt er opnieuw gekeken naar de relatie met de kleinschalige bebouwing aan de Rietmolenstraat. Het is mogelijk dat de precieze situering van de toren zal moeten worden aangepast om de negatieve gevolgen voor zonlicht en uitzicht zoveel mogelijk te beperken. Noodzakelijke aanvullingen kunnen in een later stadium nog tot aanpassing van de gemeentelijke stedenbouwkundige uitgangspunten leiden.

---

Op vrijdag kunt u hier de officiële besluitenlijst vinden