Rijksuniversiteit Groningen

26 feb 2002

Nummer 29 26 februari 2002

Genialiteit niet vereist voor studie natuurkunde

Whee Ky Ma start Natuurkunde Promo Team


Natuurkunde heeft onder scholieren de naam razend moeilijk en droog te zijn. Daar moet wat aan gedaan worden, vindt een groep enthousiaste studenten en jonge wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 26 februari 2002 trekt een Natuurkunde Promo Team eropuit om via gastlessen op middelbare scholen het imago van de natuurkunde te verbeteren.

Initiatiefnemer van het Natuurkunde Promo Team is Whee Ky Ma, de jongste doctor van Nederland, die vorig jaar oktober in Groningen promoveerde. Hij ziet het overbrengen van leuke natuurkunde als een missie. "Het is erg jammer dat op school zo weinig modern onderzoek en aansprekende onderwerpen worden behandeld. Potentiële natuurkundestudenten worden zo onnodig afgeschrikt." Op de dag dat het Natuurkunde Promo Team officieel van start gaat, zal Ma een gastles geven aan zijn oude school, het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen.

Enthousiasme

Whee Ky Ma vertrekt zelf volgende maand naar Los Angeles, waar hij onderzoeker in de neurowetenschappen wordt aan het California Institute of Technology. Hij zal dan dus niet meer beschikbaar zijn voor een promotieteam. Maar er hebben zich al voldoende enthousiaste Groningse natuurkundigen aangemeld die de fakkel van hem willen overnemen. Elk promoteam zal twee personen tellen. De teams worden samengesteld uit jonge wetenschappers en studenten.

Bètasteunpunt

De organisatie van het geheel komt te liggen bij het Bètasteunpunt voor scholieren van de RUG. Bij dit Bètasteunpunt kunnen scholieren terecht die hulp zoeken bij het maken van werkstukken voor de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde of informatica. Ook organiseert het Bètasteunpunt al gastcolleges en werkgroepen voor scholieren op de universiteit.

Boeiende onderwerpen

Het initiatief om gastlessen op scholen te geven is vrij uitzonderlijk in Nederland, denkt Whee Ky Ma. "Andere universiteiten organiseren natuurlijk wel schoolbezoeken, maar dan gaat het meestal vooral om voorlichting. Wij willen echt inhoudelijke lessen geven over boeiende onderwerpen die niet in het schoolcurriculum voorkomen, zoals tijdreizen, zwarte gaten, lasers en supergeleiding. "

Veelzijdig vak

Naast de inhoudelijke kant, kan er ook informatie over het beroep van de natuurkundige worden verstrekt. Ma: "Veel natuurkundigen komen uiteindelijk in andere takken van de wetenschap terecht, zoals geneeskunde of biologie, of gaan werken in het bedrijfsleven. Dat vind ik nu juist het leuke van dit vak, je kunt er heel veel kanten mee op. En ik denk dat er veel scholieren zijn die de studie aan zouden kunnen. Belangstelling en doorzettingsvermogen, daar gaat het om. Genialiteit is volstrekt niet vereist."

Noot voor de pers

Meer informatie:

* drs. Jos Tolboom, coördinator Bètasteunpunt, tel. (050)363 39 61, e-mail: j.l.j.tolboom@fwn.rug.nl

* dr. Whee Ky Ma, tel. (050)363 49 03 e-mail: ma@phys.rug.nl
Uitnodiging

Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom bij de oprichtingsbijeenkomst/borrel 26 februari 2002 in de kantine van het natuurkunde-scheikunde gebouw (Zernikecomplex, Nijenborgh 4, Groningen) van 14.00-14.30 uur.

Ook worden ze uitgenodigd om mee te gaan naar een van de schoolbezoeken die gepland staan in de week van 26 februari. Dit zijn:

* di 26 febr. 2002, 15.15-16.15 uur, Willem Lodewijk Gymnasium
* do 28 febr. 2002, 11.35-12.20 uur, Maartenscollege
* vrij 1 mrt. 2002, 10.45-11.30 uur, Maartenscollege