Arrondissementsparket Den Haag

Den Haag, 26 februari 2002

Zaak Akkerman heropend

Politie en justitie denken voldoende aanknopingspunten gevonden te hebben om het onderzoek naar de moord op de Haagse Ingrid Akkerman te heropenen. De reden hiervoor is vooral gelegen in het feit dat met de huidige DNA-technieken nader onderzoek mogelijk is op destijds al in beslag genomen materiaal. In het verleden behoorde dit onderzoek niet tot de mogelijkheden. Dit nadere onderzoek geeft wellicht nieuwe informatie over de plaats waar het slachtoffer om het leven is gekomen of over een mogelijke dader.

Onlangs werd door middel van DNA-onderzoek vastgesteld dat de sinds 1983 als vermist opgegeven Ingrid Akkerman overleden bleek te zijn en was begraven in het Belgische Meise. Zij bleek door een misdrijf om het leven te zijn gebracht.
Na bestudering van het dossier uit 1983 vond de politie vervolgens voldoende aanknopingspunten, waarna justitie besliste dat de zaak heropend moest worden. Een team van vijf rechercheurs onderzoekt nu de zaak.

Hoewel de verjaringstermijn voor dit soort misdrijven in beginsel 18 jaar is, staat niet vast dat deze zaak ook is verjaard. De verjaringstermijn kan zijn gestuit. Bekeken wordt of dit in dit geval is gebeurd. Stuiting van de verjaring kan plaatsvinden door een daad van vervolging, bijvoorbeeld het openen of sluiten van een gerechtelijk vooronderzoek. In 1983 is onderzoek verricht naar de mogelijke dader(s). Dit onderzoek is officieel in november 1984 afgesloten.