Unit 4 NV

Persbericht

Jaarcijfers: Unit 4 Agresso realiseert in 2001 sterke groei in omzet, bedrijfsresultaat en nettowinst

Sliedrecht, 26 februari 2002

Hoogtepunten 2001
(vergeleken met de pro forma cijfers over 2000)

* Omzet + 24% tot EUR 208,2 miljoen
* EBITA + 20% tot EUR 22,3 miljoen
* Nettowinst + 27% tot EUR 14,7 miljoen(*)
* Winst per aandeel + 20% tot EUR 0,61 (*)
(*) voor amortisatie goodwill

Om een inzichtelijke vergelijking mogelijk te maken over de ontwikkeling van de gehele groep zijn pro forma cijfers over het voorgaand boekjaar opgenomen, waarin de cijfers van Agresso met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2000 zijn geconsolideerd. In de gerapporteerde cijfers over 2000 zijn slechts de laatste twee maanden van Agresso geconsolideerd. Tenzij anders vermeld zijn alle vergelijkingen met 2000 weergegeven op basis van de pro forma cijfers.

In 2001 heeft Unit 4 Agresso een nettowinst (exclusief amortisatie goodwill) gerealiseerd van EUR 14,7 miljoen, een stijging van 27% ten opzichte van 2000. In de nettowinst over 2001 is een boekverlies opgenomen van EUR 1,1 miljoen inzake de verkoop van Bestmate eind 2001. Zonder het boekverlies op Bestmate zou de nettowinst over 2001 zijn uitgekomen op EUR 15,8 miljoen, een stijging van 36% ten opzichte van 2000. De winst per aandeel steeg in het boekjaar met 20% naar EUR 0,61. De omzet steeg sterk in 2001 ten opzichte van 2000, met 24% tot EUR 208,2 miljoen. De autonome groei in 2001 bedroeg circa 15% en alle segmenten waarin Unit 4 Agresso opereert lieten een gezonde groei zien.

Unit 4 Agresso levert geavanceerde software en diensten ter ondersteuning van de bedrijfsprocessen en software en diensten voor internet- en security toepassingen. Vanuit strategisch, commercieel en markttechnisch oogpunt zijn er twee autonome divisies te onderscheiden met elk een specifieke marktbenadering en een eigen directie:
* Business Software
* Internet & Security

Business Software

Voor de divisie Business Software was 2001 een zeer succesvol jaar. De strategische focus binnen deze divisie lag op verdere integratie van de bestaande product/marktcombinatie en verdergaande synergie op het gebied van marketing en ontwikkeling. Hierbij is een belangrijke stap genomen in de richting van verdere marktspecialisatie, waarbij de beoogde kernmarkten als volgt zijn verdeeld:

Tier 1 (internationaal product)
* Professionele en zakelijke dienstverlening (PSA) * Publieke sector

Tier 2 (nationale producten)
* Groothandel en distributie
* Productie

De strategie op middellange termijn zal erop gericht zijn de markten in tier 2 zoveel mogelijk te benaderen met de internationale productenlijn, die met Agresso Business World (ABW) uitgebreid is met een succesvol product. Dit product is in 2001 door Microsoft uit meer dan honderd inzendingen gekozen tot 'World's Best Packaged Application'.

De omzet in de divisie Business Software steeg ten opzichte van 2000 met 15% tot een bedrag van EUR 138,9 miljoen. Deze groei was voornamelijk autonoom. De omzet uit licenties steeg met 11% naar EUR 47,5 miljoen terwijl de omzet uit onderhoudscontracten met 19% steeg naar EUR 34,8 miljoen. Het aandeel omzet uit onderhoudscontracten in de totale omzet van business software steeg van 24% naar 25%. Deze omzetcategorie vormt een belangrijke basis van de winstgevendheid. De omzet uit services steeg met 16% naar een bedrag van EUR 56,6 miljoen.

Alle landen waarin Unit 4 Agresso actief is lieten een duidelijke groei zien. De relatief nieuwe markten in Frankrijk en Duitsland kenden groeicijfers van meer dan 15% maar ook de volwassen markten in Groot-Brittannië (+24%), Nederland (+12%) en Noorwegen (+13%) lieten een belangrijke groei zien. Alleen Zweden (+9%) kende een lage autonome groei, vooral veroorzaakt door een zwakke tweede helft van het jaar.

De EBITA steeg ten opzichte van 2000 met 126% naar EUR 15,4 miljoen, hetgeen overeenkomt met een EBITA marge van 11,1% (2000: 5,6%). Het gemiddeld aantal werknemers in de divisie Business Software steeg marginaal met 1% naar 1.213 ( 2000: 1.202).

Internet & Security

Het jaar 2001 was voor de divisie Internet & Security een belangrijk jaar. Met de acquisitie van ICON Systems heeft Unit 4 Agresso een belangrijke stap gezet richting verdere internationalisatie. Ook de strategische samenwerking met Priority Data, met vestigingen in Ierland en Groot-Brittannië, onderstreept de Europese ambitie van de divisie.

Ten aanzien van de omzet en resultaatontwikkeling was 2001 een moeilijk jaar. Met name in de tweede helft van het jaar werd zichtbaar dat de commodity-artikelen, zoals anti-virusproducten, onder hevige margedruk kwamen te staan. De strategie van de divisie Internet & Security is gericht op verdere Europese expansie. Leveranciers van security-producten werken steeds meer op Europese schaal en verwachten hetzelfde van hun distributeurs. Daarnaast kan Unit 4 Agresso hierdoor op grotere schaal inkopen en zo meer 'buying power' verkrijgen. Verder is de productportfolio in het afgelopen jaar sterk uitgebreid waardoor men minder afhankelijk is van een bepaalde leverancier of product.

Daarnaast is Unit 4 Agresso zich sinds 2001 gaan toeleggen op de groeiende vraag naar hoogwaardige dienstverlening met als doel de marges te verbeteren. Met de 'managed security services' richt Unit 4 Agresso zich op het leveren van 'value added' dienstverlening, waarbij het internet een belangrijke rol speelt. De divisie Internet & Security heeft in 2001, ten koste van de winstgevendheid, aanzienlijk geïnvesteerd in deze activiteit en de verwachting is dat deze activiteit in 2002 zal bijdragen aan de winst. Het aantal consultants in de divisie Internet & Security is in 2001 verdubbeld naar 30 personen. Het totaal aantal werknemers in de divisie Internet & Security bedroeg per eindejaar 188 personen (2000: 100).

De omzet van de divisie Internet & Security steeg fors met 47% naar een bedrag van EUR 69,3 miljoen. De autonome omzetgroei bedroeg ongeveer 17%. De omzet uit licenties steeg ten opzichte van 2000 met 45% naar een bedrag van EUR 59,2. De 'value added' dienstverlening steeg zeer fors met 60% tot een bedrag van EUR 10,1 miljoen.

Als gevolg van het feit dat er fors geïnvesteerd is in 'managed security services' en het feit dat deze activiteit pas halverwege het jaar operationeel werd, kon de beoogde compensatie van de margedruk op de commodity-artikelen in 2001 niet worden gerealiseerd. De brutomarge daalde over het gehele jaar naar 30,9% (2000: 41,1%). De EBITA marge daalde eveneens naar 10,0% (2000: 25,0%).

Ondanks de minder gunstige markt kent de divisie Internet & Security een uitstekende winstgevendheid. Met de huidige EBITA marge en een duidelijke opwaartse potentie vanuit de dienstverlening, is duidelijk dat Unit 4 Agresso zich onderscheidt in de markt.

Algemene financiële informatie

In 2001 is de waarderingsgrondslag ten aanzien van de verwerking van goodwill gewijzigd.
Vanaf 2001 wordt goodwill geactiveerd en afgeschreven over de verwachte looptijd, gewoonlijk 10 jaar. Het groepsvermogen steeg in 2001 tot een bedrag van EUR 49,2 miljoen, een stijging van 116% ten opzichte van EUR 22,8 miljoen. De solvabiliteit steeg daarmee eveneens, naar een percentage van 38,4%. Exclusief goodwill steeg het groepsvermogen naar EUR 29,4 miljoen hetgeen resulteerde in een solvabiliteitsratio van 27,1%.

De liquide middelen namen toe tot een bedrag van EUR 23,8 miljoen (2000: EUR 22,3 miljoen). De kastroom uit normale bedrijfsvoering (nettowinst + afschrijvingen) verbeterde met EUR 3,1 miljoen naar een bedrag van EUR 18,9 miljoen.

Het saldo openstaande debiteuren vertoonde een stijging van EUR 2,5 miljoen naar EUR 50,0 miljoen, onder meer veroorzaakt door de acquisitie van ICON. De kwaliteit van de debiteuren alsmede de verhouding debiteuren ten opzichte van de omzet verbeterden.

Vooruitblik en verwachtingen

De teruggang in de economie was merkbaar in de tweede helft van 2001. In het verlengde hiervan verwacht het management dat de markt vooral in de eerste helft van 2002 moeilijk zal zijn. De historisch sterke basis van de opbrengsten uit de bestaande klantenkring en de reeds geplande orders dragen bij aan de basis van gezonde verdere groei. De verwachting is dat de markt zal aantrekken in de tweede helft van het jaar. Door voort te bouwen op de gezonde balans van bestaande klanten en de aanwas van nieuwe licenties verwacht Unit 4 Agresso in 2002 wederom een duidelijke groei in omzet en nettowinst te realiseren. Ten aanzien van de autonome groei in 2002 is de verwachting dat deze gerealiseerd kan worden met het bestaande personeel.

Voor 2002 zijn de vooruitzichten voor de divisie Business Software redelijk positief. Door goed gepositioneerde, technisch vooruitstrevende en functioneel hoogwaardige producten te combineren met de specifieke vak- en branchekennis, kan Unit 4 Agresso haar sterke positie op de doelmarkten verder uitbouwen. Inmiddels zijn in 2002 wederom belangrijke nieuwe orders binnengehaald. De verwachting is dat omzet en nettowinst in 2002 autonoom met tenminste 10% zullen gaan groeien.

De afgelopen jaren heeft de divisie Internet & Security steeds een forse groei laten zien. Ondanks de economische situatie in 2001 heeft deze divisie het afgelopen jaar wederom gezond winstgevend afgesloten en daarbij een sterke autonome omzetgroei laten zien.
De bewezen slagvaardigheid en kennis die in deze markt onontbeerlijk is en de sterke binding met leveranciers en klanten zorgen ervoor dat de perspectieven voor het nieuwe jaar positief zijn. De accentverschuiving van commodity-producten naar nieuwe-generatieproducten en dienstverlening is een belangrijke ondersteuning hierbij. Het in 2001 opgebouwde sterke potentieel aan gespecialiseerde consultants en de opgezette structuur voor het verlenen van 'managed security services' bieden Unit 4 Agresso bovendien de mogelijkheid zich verder te onderscheiden in de markt. Het management verwacht dat de dienstverlening, die ook uitgebreid wordt op Europese schaal, in 2002 tenminste break-even zal draaien. Unit 4 Agresso verwacht verder dat de marges op producten zich in de tweede helft van 2002 zullen stabiliseren als gevolg van de natuurlijke/economische selectie van sterke bedrijven en de verwachte consolidatie in de markt. Voor het jaar 2002 verwacht de divisie Internet & Security als totaal dan ook tenminste 15% te groeien in omzet en nettowinst, waarbij de focus zal liggen op margeontwikkeling en kostenbesparingen.

De verwachting voor het bedrijf als geheel is dat de autonome omzet- en nettowinstgroei voor het hele jaar zal komen te liggen tussen 10 en 15%.


Noot voor de redactie (

Unit 4 NV