Randstad Holding NV

Persbericht Randstad Holding
Diemen, 26 februari 2001

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Maarten den Ottolander/Sandra van Campen Telefoon: 020 569 5623 Diemen, 26 februari 2002

Jaarcijfers 2001 Randstad Holding nv

Kernpunten
2001

- WPA in lijn met resultaatsvoorspelling (¤ 0,34)
- Resultaten in Nederland verder verbeterd
- Succesvolle uitvoering kostenreductieprogramma
- Yacht winstgevend

- Kasstroom verbeterd

- Raad van Bestuur geïnstalleerd
Kwartaal 4

- Verdere daling van de markten in Europa en Noord-Amerika
- Omzetontwikkeling in Noord-Amerika op marktniveau
- Duitsland verliesgevend

Financiële kerngegevens
Zie het origineel http://www.randstadholding.com .

"In een voor ons moeilijke tijd moet je voor ogen houden, dat Randstad weer vooraan zal staan bij het aantrekken van de economie. Dat gaat niet vanzelf," aldus Cleem Farla, CEO Randstad Holding. "Het is zaak om in tijden van tegenwind de organisatie voor te bereiden op een periode van herstel. Tot nu is Randstad altijd na een periode van economische neergang sterker teruggekomen. Ik zie geen reden waarom dat dit keer niet zo zou zijn. Het blijft onzeker wanneer het economische herstel zich zal inzetten en hoe sterk dat herstel zal zijn. Waar het echter om gaat is voorbereid te zijn. Zo hebben we het afgelopen jaar grote besparingsprogramma's doorgevoerd, onze e-commerce activiteiten tegen het licht gehouden en de strategie voor groei en rendementsverbetering in de komende jaren verder uitgewerkt. Wij kiezen er bewust voor om extra capaciteit in ons distributienetwerk te handhaven. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom onze indirecte kosten ten opzichte van de omzet hoog zijn. Ik vind de resultaten over 2001 teleurstellend, maar we kijken naar de toekomst." Resultaten vierde kwartaal 2001

De omzet uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroeg ¤ 1.395,6 miljoen, 10% onder het niveau van dezelfde periode in 2000. Het acquisitie-effect verhoogde de omzet met 2%, het valuta-effect was in het vierde kwartaal negatief en bedroeg 1%. Dit betekent dat de omzet autonoom daalde met 11%. De verslechterende marktomstandigheden zetten in het vierde kwartaal door in alle landen waar Randstad actief is. De markt groeide alleen in Italië, maar minder dan in voorgaande kwartalen. In deze moeilijke omstandigheden wist Randstad marktaandeel te winnen dan wel te handhaven in de meeste marktgebieden. Doordat Randstad Nederland zich meer richtte op winstgevende omzet, stond het marktaandeel licht onder druk. In Noord-Amerika was Randstad weer in staat in lijn met de markt te presteren.

De brutomarge uit voortgezette bedrijfsactiviteiten is op 23,0% uitgekomen ten opzichte van 25,8% vorig jaar. In de Nederlandse markt bleef het prijsniveau stabiel. Na een periode van margedaling in Noord-Amerika stabiliseerde de brutomarge op 19,0%.

De indirecte kosten uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroegen ¤ 301,4 miljoen. Ten opzichte van vorig jaar is er een duidelijke kostenreductie gerealiseerd. In het vierde kwartaal van 2000 bedroegen de kosten nog ¤331,1 miljoen.

De omzet liep verder terug. Het bedrijfsresultaat uit voorgezette activiteiten kwam verder onder druk, doordat het gereduceerde kostenniveau, grotendeels een weergave van continuering van extra capaciteit in het distributienetwerk, relatief minder afnam. Het bedrijfsresultaat uit voortgezette activiteiten daalde van ¤ 66,9 miljoen in het vierde kwartaal van 2000 naar ¤ 19,1 miljoen. Het besparingsprogramma dat aan het eind van het derde kwartaal werd aangekondigd en dat inmiddels is geïmplementeerd zal vanaf 2002 zichtbaar worden. In Duitsland en de Verenigde Staten handhaven wij aanzienlijke extra capaciteit in ons vestigingennetwerk om zo volledig te kunnen profiteren wanneer de markten zich herstellen. Een deel daarvan is direct inzetbaar.

De belastingen (¤ 4,0 miljoen) waren lager dan in het vierde kwartaal vorig jaar (¤ 17,6 miljoen). De belastingdruk bedroeg 29,4%. Het resultaat van de niet-geconsolideerde deelneming newmonday.com was in het vierde kwartaal ¤ 0,4 miljoen positief.

De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening bedroeg ¤ 10,0 miljoen. Inclusief amortisatie van goodwill en de buitengewone last die werd genomen voor herstructureringen in de Verenigde Staten en Duitsland kwam het nettoresultaat uit op ¤ 2,0 miljoen negatief. Resultaten over het hele jaar

De omzet uit voortgezette bedrijfsactiviteiten (¤ 5.788,5 miljoen) daalde met 2% ten opzichte van 2000. Acquisitie- en valuta-effecten verhoogden de omzet met 3% respectievelijk 1%. Dit betekende dat de omzet autonoom daalde met 6%. De brutomarge daalde van 24,3% naar 23,0%. Gedurende de eerste drie kwartalen verbeterde het bedrijfsresultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten als gevolg van de genomen kostenbesparende maatregelen. In het vierde kwartaal liep de omzet verder terug. Het bedrijfsresultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten over 2001 kwam uit op ¤ 105,6 miljoen, fors onder het niveau van het voorgaande jaar (¤245,6 miljoen).

De belastingdruk was 30,7% en de financiële lasten bedroegen ¤ 25,9 miljoen. De financiering van een tweetal acquisities in 2000 leidde enerzijds tot stijging van de financiële lasten, maar anderzijds namen de financiële lasten af als gevolg van een daling in de werkkapitaalbehoefte. Per saldo stegen de financiële lasten met ¤ 5,4 miljoen. De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening bedroeg ¤ 48,3 miljoen. De winst per gewoon aandeel uit gewone bedrijfsuitoefening kwam uit op ¤ 0,34. Hiermee werd de bij het derde kwartaal afgegeven resultaatvoorspelling voor geheel 2001 van ¤ 0,30 - ¤ 0,40 gerealiseerd.

De vrije kasstroom (¤ 218,5 miljoen) was fors sterker dan in 2000 (¤ 228,9 miljoen negatief). Hierdoor kon de nettoschuldpositie dalen van ¤ 538,2 miljoen ultimo 2000 naar ¤ 405,3 miljoen ultimo 2001. Gedurende 2001 verminderde het operationeel werkkapitaal met ¤ 44,8 miljoen terwijl er in 2000 nog sprake was van een forse toename (¤ 142,1 miljoen). Waar de beweging van werkkapitaal in 2000 met name werd veroorzaakt door een oplopende debiteurentermijn ligt aan de afname gedurende 2001 een teruglopende omzet ten grondslag. De investeringskasstroom was ¤ 21,0 miljoen positief versus ¤ 344,9 negatief in 2000. Dit werd met name veroorzaakt door de ontvangst van middelen uit de verkoop van de schoonmaak- en beveiligingsactiviteiten in de eerste helft van 2001. Tevens werd in het vierde kwartaal onroerend goed vervreemd.

Voorgesteld wordt een dividend uit te keren van ¤ 0,14 per gewoon aandeel in contanten waarmee de pay-out wordt gehandhaafd op circa 40% over het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening.

Resultaten per segment

Randstad Europa
De omzet van Randstad Europa daalde in het vierde kwartaal met 8% van ¤ 855,8 miljoen in 2000 tot ¤ 785,9 miljoen in 2001. De acquisitie van SRS in het Verenigd Koninkrijk had een positief effect van 3% op de totale jaaromzet van Randstad Europa. De autonome omzetgroei in het Verenigd Koninkrijk bedroeg 35%. Ook in Italië werd in het vierde kwartaal een forse omzetgroei gerealiseerd. In de overige Europese landen liep de jaaromzet terug. In de meeste landen werd marktaandeel gewonnen. Met name de markten in Duitsland (-10%), Frankrijk (-8%) en Spanje (-10%) liepen zeer sterk terug ten opzichte van het vierde kwartaal 2000. Over het hele jaar kwam de omzet uit op ¤ 3.240,6 miljoen, iets hoger dan in 2000.

Het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal bedroeg ¤ 19,5 miljoen, een daling van 64%. De voornaamste oorzaak van deze tegenvallende ontwikkeling lag in het bedrijfsresultaat van Randstad Duitsland. In de meeste andere Europese landen verbeterde het bedrijfsresultaat gedurende de eerste negen maanden van het jaar. In het vierde kwartaal kwam het resultaat onder druk te staan. Het bedrijfsresultaat over 2001 kwam met ¤ 111,7 miljoen onder het niveau van 2000 uit (¤ 147,8 miljoen).

Randstad Noord-Amerika
De markt daalde in het vierde kwartaal met 22% (derde kwartaal: 15% negatief). De omzet van Randstad Noord-Amerika (¤ 313,6 miljoen) daalde in diezelfde periode in lokale valuta met 21%. Daarmee is een einde gekomen aan een periode van marktaandeelverlies in de Verenigde Staten. De brutomarge stabiliseerde op 19,0%. De daling van de brutomarge ten opzichte van een jaar geleden werd met name veroorzaakt door het wegvallen van werving- en selectie fees, de geografische omzetmix en door een toename van grote contracten. De hogere bruto marges werden in 2000 behaald in die regio's, waar in 2001 de markten het meeste teruggevallen zijn.

De ingrepen om het vestigingennetwerk te consolideren en de headcount te verminderen leidden tot lagere indirecte kosten in het vierde kwartaal ($ 63 miljoen) ten opzichte van het vierde kwartaal van 2000 ($ 90 miljoen). De relatief hoge indirecte kosten als percentage van de omzet worden voornamelijk veroorzaakt door het instandhouden van extra capaciteit binnen ons vestigingennetwerk.

Het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal kwam uit op ¤ 10,6 miljoen negatief. De additionele maatregelen aangekondigd in november 2001 zullen vanaf het eerste kwartaal 2002 doorwerken in het resultaat.

Tempo-Team en overige groepsmaatschappijen
De overige drie Nederlandse groepsmaatschappijen (Tempo-Team, Otter-Westelaken en Profcore) lieten gezamenlijk een sterk vierde kwartaal zien. Hoewel de omzet licht daalde in dit kwartaal (-4% tot ¤ 154,6 miljoen), ontwikkelden de brutomarge en het bedrijfsresultaat zich goed. De brutomarge bedroeg 28,8% en het bedrijfsresultaat ¤ 14,2 miljoen.

Het bedrijfsresultaat over het hele jaar kwam uit op ¤ 58,8 miljoen.

Yacht
Yacht heeft het afgelopen jaar kostenbesparingen doorgevoerd en het concept aangescherpt. Verder is het bedrijf gereorganiseerd van meerdere specialistische bedrijven naar een organisatie met verschillende specialiteiten. Het onderdeel Technology is in Nederland en België marktleider geworden.

De omzet van Yacht in het vierde kwartaal kwam uit op ¤ 63,5 miljoen, nagenoeg gelijk aan de omzet in het derde kwartaal. Dit betekende nog wel een daling ten opzichte het vierde kwartaal 2000 met ¤ 8,2 miljoen. Deze daling was met name zichtbaar in de onderdelen ICT en in Technology. Finance & Management liet daarentegen een sterke groei zien en is inmiddels een van de marktleiders in Nederland. De brutomarge bedroeg in het vierde kwartaal 33,5%, iets hoger dan het jaargemiddelde van 32,1%. De toenemende onderbezetting in het derde kwartaal is tot stilstand gebracht. Om het risicoprofiel meer in lijn te brengen met de huidige marktomstandigheden is het beleid gericht op een relatief sterkere groei van projectdetachering en verdere flexibilisering van de indirecte kosten.

Het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal kwam uit op ¤ 2,6 miljoen (vierde kwartaal 2000: ¤1,1 miljoen). Voor het hele jaar verbeterde het bedrijfsresultaat van ¤ 10,7 miljoen negatief in 2000 tot ¤ 6,1 miljoen positief in 2001.

In-house Services
Capac Inhouse Services realiseerde in het vierde kwartaal een omzetgroei van 55%. Daarmee kwam de omzet uit op ¤ 80,5 miljoen (vierde kwartaal 2000: ¤ 52,1 miljoen). De grootste omzetstijgingen werden gerealiseerd in Nederland en Frankrijk. Ook in Spanje kwam de omzetontwikkeling goed op gang. De brutomarge daalde in het vierde kwartaal tot 16% door het toenemende aandeel van omzet uit Zuid-Europese landen met een gemiddeld lagere marge dan in Nederland.

Over het hele jaar steeg de omzet van ¤ 193,3 miljoen tot ¤ 309,5 miljoen. Door investeringen in nieuwe in-house locaties in Frankrijk, Spanje en Italië namen de indirecte kosten toe ten opzichte van de omzet. Het bedrijfsresultaat in 2001 kwam uit op ¤ 6,8 miljoen.

Belangrijke ontwikkelingen

Benoemingen leden Raad van Bestuur
De heer Robert-Jan van de Kraats, de heer Leo Lindelauf en de heer Jim Reese zijn benoemd tot lid van de Raad van Bestuur per 1 januari 2002. Met deze benoemingen is de Raad van Bestuur op volle sterkte gekomen.

Portefeuilleverdeling leden Raad van Bestuur
Cleem Farla Chief Executive Officer
Robert-Jan van de Kraats Chief Financial Officer
Leo Lindelauf Randstad Europa I, in-house services en Tempo-Team
Ben Noteboom Randstad Europa II, Yacht en ICT
Jim Reese Randstad Noord-Amerika

'Update' van de strategie

In het vierde kwartaal is de strategische koers van Randstad nader uitgewerkt. Daarbij is opnieuw gekeken naar waar Randstad voor staat, onze ambities, de verschillende markten, de serviceconcepten, de merken, de mensen en de organisatie. Rode draad is de revitalisering van de kracht van Randstad en het op scherp zetten van de gehele organisatie om die kracht te benutten. Concepten en aanpakken die hebben bewezen succesvol te zijn, moeten nadrukkelijker de standaarden opleveren die leidend zijn voor onze onderneming. Uitgaande van onze serviceconcepten hebben we in 2001 de positie van onze activiteiten in de verschillende landen zorgvuldig onder de loep genomen. Naar aanleiding hiervan zijn er strikte doelstellingen geformuleerd ten aanzien van marktontwikkeling, omzetgroei en winstgevendheid. Ook hebben we een grondige inventarisatie van onze huidige en toekomstige portfolio gemaakt.

Het uitgangspunt is dat we twee sterke merken, Randstad en Yacht, willen positioneren. Per markt zullen we dan bepalen of er ruimte is voor subspecialisatie onder een gespecialiseerd internationaal label binnen het merk. Vanwege de sterke positie van de Groep in de Nederlandse markt zullen Tempo-Team en Capac Inhouse Services daar aparte merken blijven. In de toekomst zal de afhankelijkheid van de Nederlandse markt afnemen en het belang van specialisatie groter worden.

Vooruitzichten

De onzekere economische vooruitzichten voor Europa en de Verenigde Staten en met name het moment van herstel van deze markten, maakt ons terughoudend in het geven van vooruitzichten voor het jaar 2002. In de eerste drie maanden van het jaar zal de negatieve omzetontwikkeling in Europa doorzetten. De vraag in de Verenigde Staten lijkt zich wel te stabiliseren, maar het is nog te vroeg om al te spreken van een herstel. Het effect van de ingezette besparingsmaatregelen in Duitsland zal pas in het tweede kwartaal doorwerken in het resultaat. Naar verwachting zal het eerste kwartaal niet of nauwelijks winstgevend zijn. Randstad Holding nv

Financiële agenda 2002

Publicatie jaarverslag Randstad Holding nv 20 maart 2002
Publicatie eerste kwartaalbericht 2 mei 2002
Algemene vergadering van Aandeelhouders 22 mei 2002
Publicatie tweede kwartaalbericht 6 augustus 2002
Publicatie derde kwartaalbericht 29 oktober 2002

Bepaalde uitspraken in dit document betreffen prognoses aangaande de toekomstige financiële conditie en resultaten uit activiteiten van Randstad Holding en bepaalde plannen en doelstellingen. Uiteraard behelzen dergelijke prognoses risico's en een mate van onzekerheid, aangezien zij gaan over gebeurtenissen in de toekomst en afhankelijk zijn van omstandigheden die dan van toepassing zullen zijn. Vele factoren kunnen ertoe bijdragen dat de werkelijke resultaten en ontwikkelingen zullen afwijken van de prognoses zoals beschreven in dit document. Dergelijke factoren kunnen onder andere zijn: algemene economische condities, schaarste op de arbeidsmarkt, verandering in de vraag naar (flexibel) personeel, veranderingen in arbeidsregelgeving, toekomstige koers- en rentewisselingen, toekomstige overnames, acquisities en desinvesteringen en de snelheid van technologische ontwikkelingen. De prognoses zijn dan ook uitsluitend geldig op de datum waarop dit document is opgesteld.

Randstad Holding nv is gespecialiseerd in oplossingen op het gebied van flexibel werk en human resources diensten, met groepsmaatschappijen in Europa en Noord-Amerika. De Randstad Groep is één van de grootste uitzendondernemingen in de wereld en is marktleider in Nederland, België, Duitsland en het zuidoosten van de Verenigde Staten. Randstad legt zich erop toe de vraag van individuele personen naar uitdagend en goed beloond werk op het juiste moment te koppelen aan de vraag van organisaties naar medewerkers van het juiste niveau en de juiste geschiktheid. De groep is actief onder de merknamen Randstad, Yacht , Capac Inhouse Services, Tempo-Team en Otter-Westelaken. Het aandeel Randstad Holding nv (Reuters: RAND.AS) is genoteerd op de Euronext Amsterdam, waar ook opties op de aandelen Randstad Holding worden verhandeld. Voor meer informatie over Randstad Holding: http://www.randstadholding.com/ en/of mail naar corporate_communication@randstadholding.com