Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Nieuwe eisen aan vakbekwaamheid 'vuurwerkdeskundige'

Nr. 2002/20
26 februari 2002

Nieuwe eisen aan vakbekwaamheid van 'vuurwerkdeskundige'

Per 1 maart 2002 worden er nieuwe eisen aan de vakbekwaamheid van 'vuurwerkdeskundigen' gesteld. Zo moeten zij naast hun eigen veiligheid ook de veiligheid van het publiek bij het afsteken van professioneel vuurwerk (bijvoorbeeld in het theater of bij een groot evenement) kunnen waarborgen. Ook moeten de deskundigen leren om het afsteken van professioneel vuurwerk voor te bereiden in een werkplan. Om hun certificaat van vakbekwaamheid te behouden, moeten zij hun vaardigheden aantoonbaar blijven bijhouden. Om dat na te gaan wordt de werkervaring van vuurwerkdeskundigen voortaan geregistreerd.

Dit heeft staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een wijziging van de arbeidsomstandighedenregeling geregeld. De wijziging is een uitwerking van het vuurwerkbesluit dat ook per 1 maart van kracht wordt. Uit dit besluit blijkt dat professioneel vuurwerk alleen mag worden bewerkt en afgestoken door een deskundige die een 'certificaat van vakbekwaamheid' heeft. Ook is vastgelegd dat bij het afsteken van professioneel vuurwerk vooraf een werkplan gemaakt moet zijn. In de arbeidsomstandighedenregeling is vastgelegd wat de eisen zijn waaraan de vakbekwaamheid van de deskundige en het werkplan moeten voldoen.

KIWA gaat de vuurwerkdeskundigen na afronding van hun opleiding het verplichte certificaat van vakbekwaamheid verstrekken. Er wordt een onderscheid gemaakt in twee soorten certificaten: een certificaat 'groot vuurwerk' voor evenementen en een certificaat voor speciale effecten met vuurwerk in theater of film.

Voor deskundigen die in het bezit zijn van het bestaande vakbekwaamheidsbewijs geldt een overgangsregeling. Tot 31 december 2002 is hun oude vakbekwaamheidsbewijs nog van kracht. Wel moeten zij zich voor 1 april 2002 hebben ingeschreven bij een opleidingsinstituut voor het halen van hun certificaat.

Voor meer informatie kunt u terecht bij KIWA te Rijswijk, telefoon: 070 - 41 44 482 of e-mail: vuurwerk@kiwa.nl

26 feb 02 09:23