Nederlandse Orde van Advocaten

Standpunt Orde naar aanleiding van het besluit van de NMa inzake Engelgeer / Orde (letselschade, no cure no pay)

De Nederlandse mededingingsautoriteit nam op 21 februari 2002 een, vertrouwelijk, besluit waarin het verbod op het honoreringssysteem 'no cure no pay' en 'quota pars litis' zoals de Nederlandse Orde van Advocaten dat aan de advocatuur oplegt, in strijd met mededingingsregels wordt geoordeeld.

De klacht waarop door de NMa is beslist werd op 4 januari 2002 door de klager, mr. G. Engelgeer te Amsterdam, ingetrokken. De Orde is daaromtrent destijds door mr. Engelgeer geïnformeerd. In de uitspraak van de NMa wordt aan een en ander niet gerefereerd en het wekt verbazing dat het intrekken van de klacht door de NMa ook in de uitspraak zelf wordt genegeerd.

De NMa merkt op dat het verbod op het honoreringssysteem van 'no cure no pay' en 'quota pars litis' door de Orde kan worden gegoten in de vorm van een verordening waarmee het verbod niet in strijd kan zijn met de mededingingsregels. De Orde (het College van Afgevaardigden op voordracht van de Algemene Raad) stelt verordeningen vast in het belang van de goede uitoefening van de praktijk. Alleen de Minister van Justitie oefent ter zake toezicht achteraf uit. De Minister toetst daarbij onder meer of de marktwerking niet onnodig wordt beperkt.

De Orde acht het systeem van 'no cure no pay' en 'quota pars litis' strijdig met de vereiste onafhankelijkheid van advocaten. Het systeem draagt het gevaar in zich dat het nadelig voor de cliënt uitvalt. Een verbod van dit systeem is noodzakelijk om de essentialia van het beroep van advocaat (onafhankelijkheid, partijdigheid, kwaliteit en instandhouding van de geheimhoudingsplicht) te waarborgen. Rechtshulp door advocaten, ook in letselschadezaken, is in Nederland ook zonder systeem van 'no cure no pay' bereikbaar voor minderdraagkrachtigen. 47% van de bevolking komt in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp.

De Orde zal bezwaar maken tegen het standpunt van de NMa en beraadt zich op het ontwerp van een verordening. Met het besluit van de NMa wordt het verbod op 'no cure no pay' en 'quota pars litis' niet geschorst.

Nadere informatie kan worden verkregen bij: mr. M.W. Guensberg, algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, 030 - 2121634/06-21296638.

---