Korps: Friesland, plaats: Friesland 26-02-2002
Politieberichten van 25/2 (13.00) t/m 26/2 (07.00)

Leeuwarden: tachtig bekeuringen bij gordelcontrole Veertien medewerkers van het verkeershandhavingsteam Fryske Diken van de Politie Friesland hebben gisterochtend een gordelcontrole uitgevoerd in Leeuwarden. De controle vond plaats op diverse locaties: Groningerstraatweg, Tesselschadestraat, Willem Lodewijkstraat en Drachtsterweg. Er werden tachtig gordelovertredingen geconstateerd. Behalve op het dragen van de gordel controleerden de medewerkers van Fryske Diken op de overige items van Fryske Diken: helm, rood licht, snelheid en alcohol. Een fietser werd bekeurd omdat hij rood licht negeerde en tussen gesloten spoorbomen door over het spoor reed. Verder werden twee snelheidsovertredingen geconstateerd: een bromfietser en een automobilist reden respectievelijk 35 en 16 kilometer te snel.

Ureterp: inbraken auto
In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Golle. Men kwam binnen door het slot te vernielen. Gestolen werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoner van Ureterp. Ook aan de Stuken is ingebroken in een auto. Ook hier werd een radio-cdspeler gestolen. Aangifte is gedaan door een 25-jarige inwoner van Ureterp.

Oosterwolde: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 14.15 uur nam een 33-jarige inwoner van Zorgvlied uit een winkel aan de Staitonsstraat twee scheerapparaten en een ladyshave weg ter waarde van 105 euro 27. De aangever, een 30-jarige inwoner van Oosterwolde, en een getuige hielden de verdachte aan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Met een boete van 180 euro kon de man om 16.00 uur het politiebureau weer verlaten.

Harlingen: eenzijdig ongeval
Maandag omstreeks 09.30 reed een 33-jarige inwoner van Hasselt met truck en oplegger over de N31 in de richting van de Aflsuitdijk. Toen de combinatie over de Kimswerderweg reed raakten de rechterwielen de berm. De wagen ploegde een diep spoor in de berm, reed een aantal boompjes omver en kwam op de zijkant terecht. De bestuurder is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, waar bleek dat hij gekneusde ribben had. De oplegger was beladen met 24 ton patat (2400 doosjes van 10 kilo). De lading is overgeladen door de brandweer. Het verkeer is de hele dag omgeleid. Omstreeks middernacht was de situatie weer normaal.

Marssum: ongeval
Maandag omstreeks 15.15 reed een 41-jarige automobiliste uit Leeuwarden over de A31, komend uit Leeuwarden, gaand in de richting van Harlingen. De vrouw wilde een vrachtwagen inhalen, maar tijdens het inhalen begon de auto te slingeren. Hierdoor verloor de vrouw de macht over het stuur en kwam zij tegen de zijkant van de vrachtwagen aan om vervolgens tot stilstand te komen tegen de vangrail. De vrouw liep een bloedneus op en is ter plaatse behandeld. De auto is afgesleept en zal worden onderzocht door het bureau ongevalanalyse van de politie Friesland. Waarschijnlijk is de aanrijding ontstaan door een spijker in de linkerachterband.

Leeuwarden: inbraak woning
Tussen vrijdag en maandagavond is ingebroken in een woning aan de Wilgenstraat. Men kwam binnen door een raam van de badkamer te forceren. Gestolen werden twee sieraden en een mobiele telefoon. Aangifte is gedaan door een 45-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Bolsward: aanrijding
Maandag omstreeks 17.40 uur reed een 20-jarige automobiliste uit Koudum vanuit Sneek over de A7 in de richting van Bolsward. Door aquaplanning verloor de vrouw de macht over het stuur. Als gevolg hiervan tolde het voertuig een paar maal in de rondte en kwam tot stilstand tegen de vangrail. De auto raakte aan de linkerkant zwaar beschadigd, de vangrail over een lengte van 10 meter. Het voertuig is afgesleept.

Tzum: inbraak woning
Maandagavond is ingebroken in een winkel aan de Voorstraat. Men kwam binnen door aan de voorkant van de woning een ruitje in te tikken. Ontvreemd werden enkele honderden euros. Aangifte is gedaan door een 71-jarige inwoonster van Tzum.

Sint Nicolaasga: aanrijding
Maandag omstreeks 22.30 uur reed een 33-jarieg automobilist uit Delfzijl op de rechterrijstrook van de A6 vanauit Lemmer in de richting Joure. Ter hoogte van Sint Nicolaasga verloor de bestuurder de macht over het stuur door aquaplanning. Het voertuig schoot naar links, botste tegen de vangrail in de middenberm, schoot hierna weer naar rechts en kwam op de uitrijstrook naar parkeerplaats De Lanen tot stilstand. Het voertuig raakte zwaar beschadigd en is afgesleept.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272