OR STICHTING RECLASSERING NEDERLAND

Or reclassering: ledenblad Aaneen van ABVAKABO FNV gaat te ver

Aaneen besteedt in haar jongste nummer ruim aandacht aan het werkklimaat en de cultuur van Stichting Reclassering Nederland (SRN).

In het artikel wordt de voorzitter van de Ondernemingsraad van SRN, mevrouw M. Nieuwland, verschillende keren aangehaald. Ondanks dat een aantal zaken die door Nieuwland zijn genoemd in een andere context worden geplaatst, richt de kritiek van de Or zich in eerste instantie niet op de inhoud van het artikel. De Ondernemingsraad past er echter voor om ongevraagd te worden meegezogen in de negatieve veronderstellingen van de journaliste van Aaneen.

Door de tendentieuze berichtgeving in haar ledenblad, laat ABVAKABO FNV in de visie van de Ondernemingsraad een belangrijke kans liggen om over de knelpunten bij de reclassering op constructieve wijze in dialoog te gaan.

De Or erkent dat er knelpunten zijn. In het Or-beleidsplan 2001-2004 wordt hier uitvoerig bij stilgestaan. De Ondernemingsraad beschrijft daarin zijn plannen en activiteiten om met name de arbeidsomstandigheden bij de SRN te verbeteren. De in het artikel genoemde gevoelens moeten niet alleen serieus genomen worden, maar ook worden aangepakt.

Het evaluatieverslag van het in het artikel genoemde ombudsteam maakt ook al duidelijk dat de organisatie zelf, mét de Ondernemingsraad, zich de komende jaren moet inspannen om hier verbetering in te brengen.

Nu het contract met het ombudsteam is beëindigd, zal de reclassering deze functie dan ook op andere wijze waarborgen binnen de organisatie. De Or zal hierover concrete afspraken maken met de directie.

De Or heeft vooral bezwaar tegen de wijze waarop informatie is verkregen voor het genoemde artikel in Aaneen. Hiervoor is o.a. geput uit het evaluatieverslag van het ombudsteam -terwijl hierop vanuit de ABVAKABO nadrukkelijk een embargo rustte- en de verslagen van de Leden Advies Commissie. Een enigszins ruime interpretatie van de journalistieke vrijheid zou het gebruik ervan voor publicatie wellicht kunnen legitimeren, echter, de aard van de relatie tussen de vakbond en de Ondernemingsraad vraagt een andersoortig integriteitsgehalte. De Ondernemingsraad van de reclassering bestaat voor een groot deel uit gekozen ABVAKABO-leden. De Or verwachtte dan ook dat zijn belangen door deze bond zouden worden behartigd door op een constructieve wijze de werkzaamheden van de Ondernemingsraad te ondersteunen.

De Ondernemingsraad acht nu deze belangen én die van de organisatie waarvan zij de medewerkers vertegenwoordigt, door de gang van zaken ernstig geschaad.

Contactpersoon:
mevrouw M.H. Nieuwland (voorzitter Or Stichting Reclassering Nederland)
telefoon: 06 - 1088 79 80

26 feb 02 09:29