EDISON STICHTING

Simple Minds en Rob de Nijs Edison voor oeuvre

ROB DE NIJS EN SIMPLE MINDS MET EDISON VOOR GEHELE OEUVRE

Rob de Nijs en de Simple Minds zullen dit jaar een Edison ontvangen voor hun gehele oeuvre. Beide artiesten hebben hun sporen ruimschoots verdiend in de popmuziek en hebben over de jaren een omvangrijk oeuvre opgebouwd met vele hits in Nederland. De Edison Music Awards worden op woensdag 27 februari 2002 uitgereikt tijdens Hèt Nederlandse Muziekfeest in de Heineken Music Hall in Amsterdam, aan de oeuvreprijs winnaars én aan vele andere winnaars . Radio 2 zendt dit spektakel live uit en bij de Tros is het feest te zien op tv op donderdag 7 maart.

Rob de Nijs
Geboren in 1942, begint de muzikale carriére van Rob de Nijs eind jaren vijftig met de band 'Apron Springs'. Kort daarop richt hij zijn eigen band op genaamd 'The Lords' waarmee hij in 1963 zijn eerste grote hit scoort getiteld 'Ritme van de regen'. Mede dankzij dit succes kreeg hij in die tijd de bijnaam 'de Nederlandse Cliff Richard'. Begin jaren zeventig gaat hij ook acteren én zingen in inmiddels legendarische televisieseries als Oebele en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen. Zijn naam wordt definitief gevestigd in 1980 met het album 'Met je ogen dicht', die dat jaar met 230.000 exemplaren de best verkochte elpee was. Sindsdien is Rob de Nijs platen blijven maken en scoorde hij zelfs zijn eerste nummer-1 hit met 'Banger Hart'. Zijn laatste album is uitgebracht in 2001 en heet 'Engelen uitgezonderd'. De Nijs won in 1987, 1986 en in 1964 al eerder een Edison maar nu dus voor het gehele oeuvre.

Simple Minds
In 1978 richten Jim Kerr en Charlie Burchill in Glasgow de groep Simple Minds op. De eerste elpees toonden de fascinatie van de groep voor de Duits avantgarde muziek en de glamrock uit de beginjaren zeventig. Het gezelschap doet er vier elpees over om haar symfonische new wave sound te ontwikkelen tot een geheel eigen geluid. In 1982 lukt dat met de doorbraak New Gold Dream (81-82-83-84) met daarop de hit Promised you a miracle. In de jaren daarna scoort de groep diverse wereldhits waaronder de Amerikaanse nummer-1 hit Don't you forget about me. Na een korte rustpauze in 87/88 komt de band in 1989 terug met het epische Belfast child wat ook in Nederland een nummer 1 werd. Tot op heden blijven de Simple Minds platen maken (hun nieuwe album staat gepland voor dit voorjaar) terwijl het recent verschenen Greatest Hits album en een reeks uitverkochte concerten in mei hun populariteit in Nederland nog eens bevestigd.

Edison Music Award
De Edison is de prijs van de muziekindustrie voor een album van bijzondere kwaliteit. Deze 'Nederlandse Grammy' wordt dit jaar voor de 42e keer uitgereikt en is daarmee niet alleen de meest prestigieuze maar ook de oudste muziekprijs in Nederland. Voor de winnende artiest maar ook voor de platenmaatschappij is de Edison Music Award Oeuvreprijs een unieke bekroning van een loopbaan in de popmuziek. De uitreiking van de Edison Music Awards 2002 vindt plaats op woensdag 27 februari 2002 in de Heineken Music Hall te Amsterdam. De uitreiking is die avond live te volgen via Radio 2 en op 7 maart te zien op TROS Nederland 2. De presentatie van de Edison show is in handen van Carolien Tensen. Naast de Oeuvreprijswinnaars zullen vele andere (inter)nationale winnaars hun opwachting maken!

Voor meer informatie over de Edison Stichting kunt u bellen met Jonne Boesjes, 06 22525207. Indien u aanwezig wilt zijn op 27 februari, belt u dan voor persaccreditatie met The Publicity Company, Petra Letteboer: 020 6127000

23 jan 02 12:00