Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

"Wandeling langs landschappen van de Duitse ziel"

Thomas Rosenlöcher op voorleesreis in Nederland

De dichter en schrijver Thomas Rosenlöcher uit Dresden leest op woensdag 27 februari om 20.00 uur voor in het Goethe-Institut Rotterdam (presentatie prof. Anthonya Visser, Universiteit Leiden). De gast uit de Rotterdamse zusterstad is op uitnodiging van de Stichting Cultuur & Kommunication op voorleesreis in Nederland.

Hij geldt als één van de meest heldere verkenners van de tegen-woordige tijd : Thomas Rosenlöcher heeft zich door de romantiek van Eichendorf en Mörike laten inspireren, maar zijn eigen stijl laat spot en ironie steeds weer opflitsen, daarmee neemt hij ook de Duits-Duitse verhouding in het vizier. Rosenlöcher vertrouwt op de tegenhanger van sentiment, pathos en ironie om zijn verlangen naar schoonheid en volkomenheid te redden. Zijn collega schrijver Hans-Josef Ortheil kenmerkt hem als "een van de schaarse Duitse schrijvers, die puntig, amusant en onderhoudend kunnen s chrijven".

Thomas Rosenlöcher studeerde literatuur aan het Johannes-R.-Becher-Institut in Leipzig en werd in 1990 bekend door zijn dagboek uit Dresden "Die verkauften Pflastersteine".

Het einde van de DDR en de turbulente jaren van de hereniging maakten hem tot literair kroniekschrijver en scherpzinnig observeerder van het verenigde Duitsland, die zich zowel tegen politieke correctheid als ook tegen nostalgisch getinte herinneringen keert.

De verzamelingen gedichten en aantekeningen van Rosenlöcher zijn in de bibliotheek van het Goethe-Institut verkrijgbaar. In het Nederlands is beschikbaar "Herontdekking van het lopen" uit 1994.

Thomas Rosenlöcher leest gedichten en proza

woensdag 27 februari 2002 - 20.00 uur

Goethe-Institut Inter Nationes Rotterdam

Voertaal: Duits

Toegang: 5 euro / studenten, CJP, Pas 65: 3 euro.


----
Goethe-Institut Inter Nationes
Westersingel 9
NL-3014 GM Rotterdam
Tel: 0031-10-209 20 90
Fax 0031-10-209 20 72
Email: info@rotterdam.goethe.org www.goethe.de/rotterdam