VERENIGING VNO-NCW

VNONCW: Pronk vergeet economie in ruimtelijke ordening

Den Haag, 27 februari 2002 - Vandaag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. Ondernemersorganisatie VNO-NCW ziet weinig in het door Minister Pronk uitgestippelde beleid. De nota vergeet de economie, vergt grote uitgaven die niet financieel worden gedekt, introduceert nieuwe bureaucratische en tijdrovende procedures en tast het leef- en vestigingsklimaat onaanvaardbaar aan.

De Vijfde Nota bevat veel maatregelen die de open ruimte, natuurgebieden en landschappen moeten beschermen tegen de 'oprukkende verstedelijking'. Er staan verschillende kaarten in die deze gebieden afbakenen en het primaat van 'groen' aangeven. Een kaart die de Ruimtelijke Economische Hoofdstructuur van Nederland weergeeft, ontbreekt simpelweg. Economische ontwikkeling vergt echter fysieke ruimte, een ruimtelijke visie van het rijk en stimulerende randvoorwaarden. Dit wordt in deze nota noch benoemd, noch beschermd, ondersteund, of versterkt. Integendeel, werken en wonen worden alleen nog toegestaan binnen beperkte, door de overheid aangewezen gebieden: de zogenaamde rode contouren.

Wonen, werken en infrastructuur nemen in ons land nog geen 14% van de grondoppervlakte in beslag. De behoefte aan meer ruimte per persoon neemt toe. In plaats dat de politiek de breed gedragen wens om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren ondersteunt, zet zij haar kaarten op intensivering en rode contouren. Een benauwend beeld doemt op. Pronk wil overal meer woningen en bedrijven per vierkante meter. Dat is kostbaar. In de nota is hiervoor geen financiële dekking te vinden. Als buiten 'de rode muur' niet mag worden gebouwd, zal door schaarste de grondprijs erbinnen omhoog schieten. Dit heeft grote gevolgen voor kleine, startende bedrijven en winkeliers die veel moeilijker aan betaalbare ruimte kunnen komen. Groen verdwijnt uit de stad. Daarbuiten worden functiecombinaties door de scherpe scheidslijnen tussen bebouwing en groen belemmerd in plaats van gestimuleerd. De leefbaarheid zal daarmee sterk verminderen, met alle gevolgen voor het sociaal-economisch draagvlak van Nederland.

Het voorgestelde contourenbeleid van Minister Pronk is restrictief en beknottend en biedt geen oplossing voor de problemen in de ruimtelijke ordening van vandaag. Integendeel. VNO-NCW roept daarom de Tweede Kamer met klem op de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening in deze vorm niet te accepteren.


---

-
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Wytze Russchen 06 557 61 908)
27 feb 02 13:17