Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Strenge controle op Engels vee

27 februari 2002 - Hoewel de uitslagen van de eerste testen op van MKZ verdachte schapen in het Verenigd Koninkrijk niet op MKZ wijzen, zullen alle MKZ-gevoelige dieren die uit het Verenigd Koninkrijk worden ingevoerd of via Nederland worden doorgevoerd, door de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) individueel worden onderzocht op eventuele verschijnselen van de ziekte. Met deze maatregel wil minister Brinkhorst de onrust over MKZ in Nederland wegnemen.

Het gaat daarbij overigens om zeer kleine aantallen dieren en in de praktijk alleen varkens. Runderen mogen in verband met BSE en schapen en geiten in verband met MKZ nog steeds niet door het Verenigd Koninkrijk worden geëxporteerd. Paarden en varkens wel. Sinds 1 januari van dit jaar zijn geen varkens uit het VK in Nederland ingevoerd; slechts acht Britse varkens zijn via Nederland doorgevoerd naar bestemmingen elders in Europa.

Gistreren meldden de Britse veterinaire autoriteiten dat bij zich twee schapen op een bedrijf in Yorkshire symptomen van een mogelijke MKZ-besmetting hadden voorgedaan. De eerste virologische test leverde een negatieve uitslag op, zo werd vanmorgen bekend. De definitieve uitslagen volgen binnen enkele dagen.

Veewagens die uit het Verenigd Koninkrijk komen moeten grondig worden gereinigd en ontsmet. Deze verplichting geldt eveneens voor veewagens die vanuit België, Luxemburg, Spanje, Italië of Duitsland Nederland binnenkomen, dit in verband met recente gevallen van varkenspest in Duitsland, Luxemburg en Spanje, en blaasjesziekte bij varkens in Italië.

De Europese Commissie ziet geen aanleiding om extra maatregelen te nemen met betrekking tot de uitvoer van dieren of dierlijke produkten uit het Verenigd Koninkrijk.

Pers


---