Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Conferentie bepleit stop werving kinderen voor arbeid

Nr. 2002/21
27 februari 2002

Conferentie bepleit stop op werving kinderen voor arbeid

Onmiddellijke maatregelen zijn vereist om de werving van nieuwe kindarbeiders te stoppen. Kinderen moeten niet aan het werk zijn, maar horen op school. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de internationale kinderarbeidconferentie Combating Child Labour die van 25 tot en met 27 februari 2002 in het Kurhaus in Scheveningen is gehouden. Wereldwijd werken 250 miljoen kinderen onder vaak erbarmelijke omstandigheden.

De conferentie werd georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in samenwerking met de International Labour Organization (ILO) en de International Association of Labour Inspection (IALI). Basis voor de discussies in workshops en panels vormde het ILO-verdrag 182 uit 1999 dat gericht is op de onmiddellijke uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid.

De uitkomsten van de conferentie zullen worden gebruikt voor de Kindertop van de Verenigde Naties in mei in New York. Aan de conferentie namen 300 mensen uit 50 landen deel. Het ging om vertegenwoordigers van regeringen, werkgevers- en werknemersorganisaties, arbeidsinspecties, ngo's en multilaterale organisaties.

Centraal stonden tijdens de conferentie die vormen van kinderarbeid in de industrie, landbouw en informele economie die gerekend moeten worden tot de gevaarlijkste. Het gaat daarbij in het bijzonder om werk in zware en gevaarlijke omstandigheden. Deze vormen van kinderarbeid moeten voorkomen worden, vinden de deelnemers aan de conferentie. Kinderen die al in zware en gevaarlijke omstandigheden werken, moeten daaruit gehaald worden. Zij moeten toegang krijgen tot goed en gratis onderwijs. Daarnaast moeten er mogelijkheden zijn voor alternatieve inkomsten voor de familie.

In de strijd tegen de kinderarbeid is een belangrijke rol voor de arbeidsinspecteurs weggelegd. De conferentie roept overheden op om de taken en bevoegdheden van de arbeidsinspecties in de strijd tegen kinderarbeid te versterken. Overheden moeten daarvoor voldoende middelen en capaciteit beschikbaar stellen. Indien nodig dienen arbeidsinspecties aan te dringen op verbetering van de wetgeving zodat zij toegang krijgen tot de informele sector.
De conferentie bepleit brede allianties tussen overheden, werkgevers- en werknemersorganisaties, internationale organisaties, arbeidsinspecties, ouders, onderwijzers en lokale gemeenschappen die ieder vanuit hun eigen rol de kinderarbeid aanpakken. Met één doel: de volledige uitbanning van kinderarbeid.

27 feb 02 14:06