Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 11

DEBAT: VROUWEN MET STENGUNS

Geen Florence Nightingale maar Jeanne d'Arc!

Lara Croft, de vechtende schone in Tomb Raider, of onze eigen Famke Jansen in James Bond: het beeld van de vechtlustige vrouw wordt ons steeds vaker voorgeschoteld. Is ons traditionele beeld van oorlog (vechtende mannen en zorgende vrouwen) aan bijstelling toe? Of zouden vrouwen niet moeten vechten maar vrede moeten stichten? In het kader van 8 maart Internationale Vrouwendag organiseert TUMULT een debat in de Lutherse kerk in de Hamburgerstraat.

De amazones (mythologische tijd) ontdeden zich van hun borsten om hun pijl en boog beter te kunnen gebruiken. In de Vietnamoorlog was er geen onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke gevechtssoldaten. Als gevolg van de Palestijnse intifadah put de Isra'lische legerleiding tegewoordig steeds vaker uit het reservoir vrouwen voor het gevecht. Vechtende vrouwen zijn blijkbaar geen uitzondering. Volgens de beroemde militair historicus Van Creveld zijn vrouwen door de eeuwen heen weliswaar actief geweest in oorlog, maar dan toch vooral in ondersteunende functies. Uit recent onderzoek van de Britse commandant Gemmel blijkt dat vrouwen, gezien hun van mannen afwijkende botstructuur en spiermassa, veel meer blessures oplopen dan hun mannelijke collegaÕs. Moet een vrouw, gezien haar fysieke bouw, zich dan niet afzijdig houden van het gevecht? Zouden vrouwen zich niet eerder moeten bemoeien met het stichten van vrede?

Onder leiding van Ingeborg van Teeseling, journaliste, discussiëren Janny Beekman, actief lid Vrouwen voor Vrede, Marcel Roele, wetenschapsjournalist, Jolanda Bosch, voorzitter Defensie Vrouwen Netwerk, en Ellen de Dreu, promotieonderzoek vrouwen en oorlog. Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree Eu 3,50 /CJP & U-Pas EU2. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.