FNV

Gemeente Zaanstad terechte winnaar FNV prijs.
Regio Noordholland - marianne.overbeeke@vc.fnv.nl

De gemeente Zaanstad heeft de wisselbokaal Gemeente Wees Minimaal Sociaal vanmiddag gewonnen. De FNV Randstad heeft de wisselbokaal in 1999 ingesteld als prijs. De wisselbokaal wordt jaarlijks toegekend aan de gemeente die het beste uit de het FNV -onderzoek "gemeente wees minimaal sociaal" komt. De gemeente Zaanstad besteedt meer dan 500 euro per jaar aan de plaatselijke minima.

De bokaal werd overhandigd tijdens een bijeenkomst in theater de Zaan in Zaanstad door FNV regiowerk Randstad.FNV-regiobestuurder Mustapha Laboui zei in zijn toespraak `de FNV vindt het belangrijk dat de voorzieningen voor alle minima toegankelijk zijn. De gemeente Zaanstad is een positieve uitzondering; de uitvoeringskosten zijn laag en de gemeente voert een ruimhartig beleid`.

Andere opmerkelijke conclusies uit het FNV onderzoek:

750 euro of meer:
Dit jaar keek de FNV vooral naar de uitvoering van het minimabeleid. Een belangrijke indicatie is het bedrag dat de gemeente besteedt aan het aantal huishoudens met een minimuminkomen. De FNV vindt dat meer dan 750 euro naar de minima moet gaan en de regelingen eenvoudig toegangelijk moeten zijn voor de minima. De gemeente Zaanstad voldoet het beste aan onze norm.

Vergelijking met vorige jaren:
Vorig jaar zaten de gemeenten Alkmaar, Bergen Purmerend en Waterland in de top van de competitie. Alleen Alkmaar handhaaft zich dit jaar in de top vier.

Achtergronden onderzoek:

Bij het laatste onderzoek naar het gemeentelijk minimabeleid is de aandacht gelegd op de uitvoering. Er is dus niet alleen gekeken naar hoe het beleid er uit ziet, maar ook hoe dit vertaald wordt naar de uitvoering. Dit laatste heeft ook de meeste aandacht gekregen bij de beoordeling. Voor de beoordeling van de meest sociale gemeente van Noord-Holland is gekeken naar vijf indicatoren. De eerste indicator is het belangrijkste. Deze geeft een beeld van de uitgaven van de gemeente gedeeld door het aantal huishoudens met een minimuminkomen. De overige indicatoren geven een beeld van de klantvriendelijkheid, het bereik van de kwijtschelding, de schuldhulpverlening en de vraag of de gemeenten per 1 januari de bedragen hebben aangepast.

Deze tekst is een resultaat van uw abonnement op http://www.fnv.nl/berichtenservice Meer voor randstad-nieuws: http://www.fnv.nl/randstad