FNV BONDGENOTEN

Reisleiding Djoser avontuurlijk genept met minimumloon

FNV Bondgenoten vermoedt dat Djoser Reizen te Leiden op grote schaal de Wet op het Minimumloon ontduikt. Daarom heeft de bond het uitzendbureau van Djoser om inzage in de loonstroken gevraagd. Dit uitzendbureau blijft echter halstarrig verwijzen naar Djoser in Leiden. Ook heeft bestuurder Westerhof van FNV Bondgenoten de arbeidsinspectie om een onderzoek gevraagd.

Djoser stelt in een informatiefolder aan nieuwe reisleiders dat een gedeelte van de betaling loon betreft en een ander gedeelte onkostenvergoeding. 'Hierdoor draag je aan de ene kant sociale premies af terwijl je aan de andere kant slechts weinig belasting hoeft te betalen' Voor het gemak vergeet het reisbureau te melden dat deze low-budget aanpak ook voor de werkgever een aanzienlijk belastingvoordeel oplevert. Per dag ontvangen de reisleiders 7,5 euro aan nettoloon en 20,5 euro aan onkostenvergoeding.

Het uitzendbureau waar Djoser gebruik van maakt is niet aangesloten bij een CAO-partij en dient daarom de CAO voor de reisbranche na te leven. 'Dat betekent in ieder geval betaling boven het wettelijk minimum. Daarnaast stopt het uitzendbureau de vakantiedagen en
-toeslag in het loon, iets dat wettelijk niet is toegestaan en waardoor het loon nog lager uitvalt', aldus Westerhof. Daarnaast lijkt ook de belasting ontdoken te worden. Omdat veel reisleiders naast hun werk studeren blijkt vaak bij het invullen van het T-biljet dat door de budgetaanpak van Djoser de eigen vakantie onbetaalbaar is geworden.

Djoser is in Nederland de grootste reisorganisatie voor avontuurlijke rondreizen, er werken zo'n 350 reisleiders.