Ingezonden persbericht


Amsterdam, 27 februari 2002

Persbericht

Gemeenteraad stemt in met EKO-kantine in Stopera

De gemeenteraad van Amsterdam heeft vandaag ingestemd met een initiatiefvoorstel van de lokale partij Amsterdam Anders/De Groenen. De partij wil dat de gemeente op het gebied van ecologisch voedsel het goede voorbeeld geeft door in gemeentelijke kantines zoveel mogelijk over te schakelen op ecologische producten. Deze producten komen van ecologische boerderijen waar geen gebruik gemaakt wordt van bestrijdingsmiddelen, kunstmest of genetische manipulatie. Dieren worden er met respect behandeld en krijgen er genoeg leefruimte. De partij wil dat de gemeente, door voor EKO te kiezen, een

bijdrage levert aan het milieu en aan dierenwelzijn.

Initiatiefvoorstel

In het intitiatiefvoorstel dat vandaag door de raad is goedgekeurd staat dat als eerste stap de gemeentekantine in de Stopera zich zal aansluiten bij een landelijke promotiemaand voor biologisch voedsel die op 2 april start.

Op initiatief van de Milieufederaties tekenen die dag tientallen beheerders van overheidskantines samen met minister Brinkhorst van Landbouw een intentieovereenkomst waarin is vastgelegd dat in 2004 tenminste vijf procent van de omzet uit ecologische producten bestaat. In het voorstel staat dat daarna in alle kantines van de gemeente dit percentage zo ver mogelijk wordt uitgebreid.

Na 31 jaar toch EKO-kantine in Amsterdam.

Al op 15 februari 1971 diende de Kabouterpartij een nota in over het verstrekken van biologisch voedsel in de kantine van het stadhuis van Amsterdam. De nota werd destijds niet eens beantwoord door het college van B&W. In 1996 probeerde de fractie van De Groenen het opnieuw. Het voorstel haalde het toen ook niet. Amsterdam Anders/De Groenen is verheugd dat de ecologische kantine er nu na 31 jaar wel komt. Volgens René Danen, raadslid voor Amsterdam Anders/De Groenen, sluit Amsterdam daarmee aan bij een ontwikkeling waarin andere overgheidsinstelligen al voorop lopen. "De provincies Gelderland en Utrecht en de gemeente Rotterdam zijn al veel verder op dit gebied", aldus Danen.

# # #


Ingezonden persbericht