Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MIN VenW:Mobiele telefoons ingezet voor waarschuwingsberichten

Mobiele telefoons ingezet voor waarschuwingsberichten

Bezitters van mobiele telefoons in Nederland kunnen binnenkort via een belsignaal en tekstbericht op de hoogte gebracht worden van onveilige situaties op de weg, calamiteiten en alarmeringen in een bepaald gebied of een bepaalde locatie. Dit is de inzet van de proef met Cell Broadcast die het ministerie van Verkeer en Waterstaat is gestart met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, telecomoperator KPN, bouw-en infraconcern Dura Vermeer, ICT-dienstverlener CMG Benelux en innovatieplatform voor mobiliteit Connekt.

Cell Broadcast maakt gebruik van een apart kanaal binnen GSM en biedt de mogelijkheid om real-time tekstberichten te sturen naar alle mobiele telefoons in een specifiek geografisch dekkingsgebied (cellen). Het heeft als groot voordeel dat bij intensief gebruik van het mobiele netwerk deze berichten nog steeds verzonden en ontvangen kunnen worden. De proef is deze maand gestart en zal naar verwachting 6 maanden in beslag nemen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is participant omdat Cell Broadcast voor het versturen van berichten bij calamiteiten aan doven en slechthorenden een grote rol kan gaan spelen. Op 5 juni van dit jaar zal daarom, samenvallend met de jaarlijkse landelijke test voor burgeralarmering met sirenes, een testbericht naar doven- en slechthorenden in de regio Rotterdam verstuurd worden. Het ministerie wil het medium na de proef landelijk inzetten.

Vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt ondermeer gekeken naar de doorgifte op locatie van bijvoorbeeld waterstanden en aan diensten als adviesrijsnelheden en waarschuwingsberichten (mist, gladheid). Tevens wordt bekeken in hoeverre gebruik door andere overheidsdiensten op dit medium mogelijk is.

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Ben Smit, 070-3517794

27 feb 02 15:16