EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO- enquête:

GEMEENTEPOLITIEK LOOPT WARM VOOR VRACHTAUTO'S OP BUSBANEN

Gemeenten en provincies krijgen volgend jaar meer zeggenschap over het verkeers- en vervoerbeleid. Ook de daarbij behorende bestedingsvrijheid wordt groter. Gemeenten en provincies krijgen de mogelijkheid binnen projecten zelfstandig te beslissen over bedragen tot ruim 220 miljoen euro. Nu ligt de grens nog op 11,4 miljoen euro. EVO heeft vierhonderd politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen gevraagd hoe zij het lokale verkeers- en vervoerbeleid straks gaan invullen.

Alle respondenten geven aan dat goederenvervoer een belangrijke rol speelt in onze samenleving. Het gebruik van busbanen door vrachtauto's krijgt steun. Veertig procent van de partijen wil al binnen een jaar een onderzoek instellen naar de mogelijkheid om vrachtauto's toe te laten op de busbaan. Tien procent vindt dat vrachtauto's zo snel mogelijk van de busbaan gebruik moeten kunnen maken. De PvdA in Ede gebruikt dit item zelfs actief in de advertentiecampagne in de lokale media.

'Doorstroming lokaal wegennet', 'Duurzaam Veilig' en 'Ontsluiting bedrijventerreinen' zijn volgens de politiek de belangrijkste thema's op het goederenvervoergebied. Deze prioriteiten sluiten goed aan bij een onderzoek dat EVO heeft gehouden onder de achterban. Veertig procent van de leden-bedrijven zegt dat de bereikbaarheid van klanten het afgelopen jaar is verslechterd.

EVO houdt goed in de gaten of de lokale politiek haar prioriteiten uit de verkiezingstijd straks ook écht omzet in daden.

PB 2002.05,
27 februari 2002

EVO
Postbus 350, 2700 AJ Zoetermeer
T+31 79 3467206
F +31 79 3467805
http//www.evo.nl