Gemeente Utrecht

Bouw Leidsche Rijn Utrecht kan door gaan

Raad van State keurt bestemmingsplan bijna volledig goed

De bouw van Leidsche Rijn Utrecht kan doorgaan, is de conclusie naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan van dit stadsdeel. Slechts voor een drietal kleinere gebieden in Leidsche Rijn Utrecht is het bestemmingsplan vernietigd. De gemeente Utrecht is er verheugd over dat deze uitspraak zekerheid biedt voor de verdere ontwikkeling van Leidsche Rijn Utrecht.

Door een viertal belanghebbenden was beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de goedkeuring door het provinciebestuur van het bestemmingsplan Leidsche Rijn Utrecht.

De gebieden waarvoor de Raad van State het bestemmingsplan nu heeft vernietigd zijn: "... de bedrijfsgronden van Volker Stevin en Nedal en de gronden die zijn gelegen binnen een cirkel van 700 meter rond deze bedrijfsgronden .. alsmede .. de gronden rondom de woningen van Kool en Korrel .." (dit zijn bezwaarmakers tegen het bestemmingsplan).

Opvallend aan de uitspraak is verder dat de Raad van State de - onder regie van de gemeente Utrecht ingezette - zogenoemde reparatie van het Regionaal Structuur Plan (RSP) nadrukkelijk benoemt als een goede aanpak. Het RSP en de daarbij behorende Milieu Effect Rapportage (MER) vormen de basis van het bestemmingsplan Leidsche Rijn Utrecht.

Voor het woningbouwprogramma tot 2005 heeft de gemeente, in goede samenwerking met Provincie en Bestuur Regio Utrecht gedurende de afgelopen maanden het Regionaal Structuur Plan (RSP) gerepareerd. Het RSP en de daarbij behorende Milieu Effect Rapportage zijn op onderdelen geactualiseerd. Zo is het aantal woningen en bedrijven dat per deelwijk in Leidsche Rijn ontwikkeld wordt nu specifieker aangegeven. Deze aanpassing heeft een positief advies van de landelijke MER-commissie gekregen en is inmiddels ook door het provinciebestuur goed gekeurd.

In Leidsche Rijn worden in totaal zo'n 30.000 woningen gebouwd. Ook wordt in Leidsche Rijn voor 260 hectare aan bedrijventerrein en 700.000 m2 aan kantooroppervlak ontwikkeld. Inmiddels wonen er ruim 10.000 mensen in Leidsche Rijn Utrecht.

Met de uitspraak van de Raad van State kan de tempoverhoging van de woningbouw in Leidsche Rijn, die gemeente en projectontwikkelaars met elkaar aan het bespreken zijn, voortvarend gestalte krijgen.

Utrecht, 27 februari 2002