Partij van de Arbeid

Den Haag, 22 februari 2002

VRAGEN VAN HET LID ARIB (PVDA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

1. Hebt u kennis genomen van het krantenartikel, waarin gesteld wordt dat zorg aan asielzoekers wordt geweigerd? (1)

2. Wat is uw mening ten aanzien van het feit dat asielzoekers verzekerd zijn op grond van de ZRA maar kennelijk geen toegang hebben tot de reguliere zorg, waaronder geestelijke gezondheidszorg? Vindt u het acceptabel dat asielzoekers als categorie, zoals uit de berichtgeving blijkt, systematisch worden uitgesloten van recht op zorg?

3. Vindt u dat, sinds asielzoekers zorg in de reguliere zorginstellingen behoren te krijgen in plaats van in het asielzoekerscentrum, de zorg voor asielzoekers is verbeterd of verslechterd. Waarom?

4. Zijn asielzoekers op de hoogte van hun recht op toegang tot de reguliere zorg? Zo ja, waaruit blijkt dat? Zo nee, waarom niet? Hoe wilt u ervoor zorgen dat asielzoekers wél weten dat zij gebruik mogen maken van de reguliere zorg in Nederland?

5. Bent u het eens met de stelling dat zorginstellingen en in het bijzonder GGZ-instellingen onmiddellijk volledige toegang tot zorg moeten garanderen, ook voor asielzoekers? Bent u bereid hier concrete actie op te ondernemen richting GGZ-Nederland en de Kamer hierover zo snel mogelijk te informeren? Wat bent u van plan concreet te doen aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de zorg voor asielzoekers?

(1) De Volkskrant, 22 februari 2002