Gemeente Wassenaar

Tussenstand Centrum Noord
27-02-2002

Om u als inwoner van Wassenaar en bezoeker van het centrum op de hoogte te houden van de plannen voor het noordelijk deel van het centrum, zal in de gemeenterubriek en op de website regelmatig aandacht worden besteed aan de voortgang van het project Centrum Noord. Uiteraard zal het bestaande overleg met direct belanghebbenden worden voortgezet en zal er binnenkort afzonderlijk overleg met onder andere omwonenden en ondernemers worden gestart. Ook zal er binnenkort een nieuwe uitgave (nr. 4) van het CentrumNieuws verschijnen.

Aanleiding
Vorig jaar heeft de gemeenteraad voor het noordelijk deel van het centrum de Integrale Gebiedsvisie Centrum Noord vastgesteld met als doelstelling een nieuwe en noodzakelijk impuls voor dat deel van het centrum. Aanleiding waren twee afzonderlijke, grote ontwikkelingen in het gebied, namelijk een nieuw gebouw voor de bibliotheek en andere sociaal-culturele organisaties en de uitbreiding van de C1000. In deze visie zijn voorstellen opgenomen voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied centrum noord. Dit gebied wordt globaal begrensd door de Luifelbaan, de Van Hogendorpstraat, de Langstraat, het Plein en De Berkhei. Bij de opstelling van de gebiedsvisie is rekening gehouden met verschillende aspecten zoals de ruimtelijke invulling, het verkeer en parkeren, de detailhandel en de huisvesting van de bibliotheek en de sociaal-culturele functies. In deze gebiedsvisie zijn vier ontwikkelingsmogelijkheden uitgewerkt.
De raad heeft bij de vaststelling van de gebiedsvisie een voorlopige voorkeur uitgesproken voor de ontwikkeling van variant B, onder meer afhankelijk van financiële uitkomsten van het haalbaarheids-onderzoek. Variant B houdt kort samengevat in dat de bibliotheek en de sociaal culturele functies gecombineerd met appartementen op de locatie Langstraat worden gerealiseerd. Onder het gebouw is een parkeervoorziening voor de appartementen opgenomen. De supermarkt verhuist en wordt in grotere vorm gehuisvest op de locatie Luifelbaan, waar ook zoomwinkels worden toegevoegd. Onder de supermarkt wordt een ondergrondse parkeervoorziening gerealiseerd en boven de supermarkt worden woningen gebouwd.

In de tweede helft van 2001 is de haalbaarheid van variant B nader onderzocht. Het haalbaarheids-onderzoek richtte zich op de financiële haalbaarheid van variant B en de vraag in hoeverre en onder welke voorwaarden direct betrokken vastgoedeigenaren, bewoners en ondernemers bereid zouden zijn mee te werken aan deze variant. Het onderzoek is eind 2001 afgerond en de uitkomsten zijn, zoals door de raad was geëist, in januari 2002 aan de raad voorgelegd. Op 28 januari 2002 heeft de gemeenteraad een aantal belangrijke besluiten genomen over het project Centrum Noord. Zo besloot de raad onder meer in te stemmen met de uitkomsten van de haalbaarheidsstudie en de verdere ontwikkeling van variant B. Verder werd ingestemd met het schets-ontwerp voor de Luifelbaan inclusief een vierde terugliggende bouwlaag. Voor de locatie Langstraat besloot de raad in te stemmen met een nog aan te passen schetsontwerp. De raad heeft voor deze locatie aandacht gevraagd voor een zorgvuldige inpassing van het gevelbeeld in de omgeving. Met deze besluiten van de raad is het project Centrum Noord in een volgende fase aangekomen.

Nieuw leven voor Centrum Noord
Het kiezen voor de verdere ontwikkeling van variant B brengt een flink aantal voordelen met zich mee. Zo voegt de beoogde herstructurering aan de Van Hogendorpstraat en de Luifelbaan over een grote lengte winkelfront van hoge kwaliteit toe, ontstaat er minder verkeershinder aan de zuidkant van de Langstraat en kunnen er 53 woningen gerealiseerd worden in het centrum. Tenslotte heeft de ontwikkeling van variant B ook belangrijke financiële voordelen ten opzichte van eerdere planvorming. Voor de nu becijferde investering worden niet alleen een bibliotheek gebouwd maar ook andere programmas zoals woningen, winkels en twee ondergrondse parkeervoorzieningen aan het centrum toegevoegd waarbij extra aandacht is besteed aan behoud van het dorpskarakter en aan architectuur.
Architectenbureau KOW uit Den Haag is gevraagd voor het schetsontwerp voor de locatie Luifelbaan. KOW is één van de architecten die destijds een gebouw voor het ASB-centrum op de Luifelbaan heeft ontworpen. Het ontwerp van KOW kreeg destijds van het publiek de meeste waardering. Voor de locatie Langstraat is gekozen voor architectenbureau Molenaar & Van Winden uit Delft. Er is voor dit bureau gekozen op basis van hun ervaring en kennis met het onderbrengen van diverse vergelijkbare openbare functies in één gebouw en de mate van detaillering van de ontwerpen. De twee schetsontwerpen geven nu aan welke functies, oppervlaktes en aantallen woningen kunnen worden gerealiseerd. Het schetsontwerp voor de Langstraat gaat uit van de huisvesting van de bibliotheek en de sociaal culturele functies op de begane grond. Op de eerste en tweede verdieping kunnen 32 vrije sector appartementen worden gebouwd. Onder het gebouw worden komt een parkeervoorziening uitsluitend bestemd voor de bovengelegen appartementen.

Het schetsontwerp voor de Luifelbaan omvat de huisvesting van de supermarkt met daarom heen enkele zgn. zoomwinkels. Onder de supermarkt wordt een ondergrondse parkeervoorziening voor ca. 150 parkeerplaatsen gerealiseerd en boven en naast de supermarkt worden 10 sociale huurwoningen, 24 vrije sector appartementen en 5 vrije sector penthouses toegevoegd.

De komende maanden zullen de schetsontwerpen voor de twee locaties verder worden uitgewerkt en getoetst. Behalve afstemming binnen de gemeentelijke organisatie zullen de plannen ook om advies worden voorgelegd aan de welstandscommissie en de monumentencommissie.

Over het schetsontwerp voor de locatie Langstraat zal uiteraard nog overleg plaatsvinden met de toekomstige gebruikers van het gebouw, de bibliotheek en de sociaal-culturele verenigingen. Overleg en inspraak
Misschien wel de belangrijke activiteit voor de rest van het jaar is een breed en intensief overleg met alle direct belanghebbenden, omwonenden en ondernemers en informatievoorziening naar de gehele gemeente. Voor een deel is dit overleg al gestart, bijvoorbeeld in de Klankbordgroep. Het overleg zal verder worden uitgebreid en op verschillende manieren ( Centrum Nieuws, Gemeenterubriek, bijeenkomsten, Gemeentelijke Website etc.) zullen wij u informatie verstrekken over de voortgang van het project.

Wanneer de schetsontwerpen verder zijn uitgewerkt, worden ze, voordat de officiële inspraak zal starten, voorgelegd aan de raadscommissie. Na advies van de commissie zal kort daarna de planologische procedure worden gestart. Dit zal zoals gebruikelijk worden aangekondigd in de gemeenterubriek. Direct omwonenden ontvangen daarover rechtstreeks bericht. De planologische procedure is nodig om bouwvergunningen te kunnen verlenen. De verwachting is dat nog vóór de zomervakantie de plannen ter visie kunnen worden gelegd. Tijdens die tervisielegging bestaat voor iedereen de mogelijkheid om zienswijzen kenbaar te maken.

Waar kunt u nadere informatie krijgen ?
Op het gemeentelijk informatiecentrum liggen de Integrale Gebiedsvisie Centrum Noord, de verschillende raadsbesluiten en de voorlopige schetsontwerpen ter inzage. Op de website van de gemeente: www.wassenaar.nl zal onder projecten ook de laatste informatie te vinden zijn. Heeft u vragen dan kunt u ook contact opnemen met de projectleider centrum noord, mw. W.H. Mijdam of mw. W. Vermeulen van de vakgroep Ruimte, telefonisch bereikbaar op 5122237 en 5122233.