FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten onderzoek: WABBE of ABBE?

FNV Bondgenoten gaat vanaf morgen - op Wereld RSI dag - onderzoeken in hoeverre werknemers last hebben van een ABBE of een WABBE. ABBE staat voor een Aandoening aan het Bewegingsapparaat in de Bovenste Extremiteit (met andere woorden nek, schouder, arm en hand), oftewel de nieuwe term voor RSI. Bij WABBE is er sprake van werkgerelateerde ABBE, dat wil zeggen dat de aandoening een oorzakelijk verband houdt met de arbeidsomstandigheden binnen het werk.

De bond heeft in samenwerking met Bureau Beroepsziekten een test op internet geplaatst (www.arbobondgenoten.nl), waarbij mensen eenvoudig kunnen 'berekenen' of hun RSI-klachten veroorzaakt worden door werk of privé-omstandigheden. Dit resulteert in een rode, een gele of een groene kwalificatie. Rood betekent dat de klachten vrijwel zeker door het werk zijn veroorzaakt, geel dat dat mogelijk het geval is en groen dat de oorzaken van de klachten buiten het werk gezocht moeten worden.
Zo wordt duidelijk waar er maatregelen getroffen moeten worden, thuis of op het werk.
De test is gebaseerd op het wetenschappelijke Saltsa Rapport, opgesteld door medewerkers van de Universiteit van Amsterdam, dat beschrijft hoe artsen tot een diagnose van ABBE kunnen komen en hoe de arbeidsrelatie van de ABBE kan worden vastgesteld.

De term WABBE is in het buitenland al gebruikelijk en dekt beter de lading van het probleem dan de term muisarm of RSI. Bij WABBE wordt de oorzaak gezocht in meer arbeidsgerelateerde factoren dan uitsluitend muisgebruik of herhalende bewegingen (Repetitive Strain). Zo kan ook een langdurige statische houding aanleiding geven tot het ontstaan van serieuze klachten aan nek, schouder, arm en hand.

FNV Bondgenoten wil de uitkomsten van het onderzoek gebruiken om zo nieuw beleid te kunnen ontwikkelen. De resultaten van het onderzoek zullen in april in het nieuwe magazine van FNV Bondgenoten (BM) bekendgemaakt worden.

Het Bureau Beroepsziekten van de FNV ondersteunt werknemers, die een ernstige ziekte hebben opgelopen als gevolg van hun werk, bij het indienen van een schadeclaim. Inmiddels hebben zich al 120 RSI-patienten bij het Bureau gemeld. Het merendeel daarvan (105) is afkomstig is uit de dienstensector. Uit TNO-onderzoek blijkt echter dat het merendeel van de klachten ontstaat bij werknemers die niet achter een beeldscherm zitten.

Meer informatie:
Mariska Stuivenberg, bestuurder FNV Bondgenoten
020 - 5856178 of 06-20493044
Jorrit Jansen, Bureau Beroepsziekten

020 - 5816689 of 06-28263965
Nathalie Koopman, voorlichter

030 - 2738389 of 06-51406105

27 feb 02 16:15