Gemeente Breda

27-02-2002

Eerste stap op weg naar restauratie patricierswoningen

Aan de Nieuwstraat 21, 23 en 25 bevindt zich een uit drie patricierswoningen bestaand complex dat in zijn geheel rijksmonument is. Sinds kort geldt hetzelfde voor het naastgelegen kloostercomplex (kloosterhuis en kloosterkapel). Het geheel is eigendom van de gemeente Breda, die nu met een opdracht voor een haalbaarheidsstudie restauratie Nieuwstraat, een eerste stap zet op weg naar volledige restauratie van de panden.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de monumentale waarde van de panden aan de Nieuwstraat hoger is dan tot op heden werd aangenomen en dat de panden een volwaardige restauratie behoeven (vergelijkbaar met Wolfslaar). Het college heeft daarop besloten via een haalbaarheidsstudie de (financiële) randvoorwaarden te onderzoeken, waarbinnen dit zou kunnen gebeuren.

Liefdegesticht
Voor veel Bredanaren is het Liefdegesticht een begrip. Nog zon halve tot driekwart eeuw geleden bezocht een groot deel van de vrouwelijke jeugd uit Breda de door de zusters Franciscanessen van het Liefdegesticht opgezette scholen. Scholen, een weeshuis en een internaat, die waren ondergebracht in gebouwen aan, of in de directe omgeving van de Nieuwstraat.
Van de gebouwen die de zusters lieten verrijzen om hun taken te kunnen vervullen is inmiddels het nodige verdwenen; de schoolgebouwen aan de noordzijde van de Nieuwstraat zijn in 1995 gesloopt en de scholen die de zusters aan de Markendaalseweg hadden laten bouwen, moeten binnenkort plaatsmaken voor nieuwe ontwikkelingen langs de Westflank. Maar aan de zuidzijde van de Nieuwstraat - nummers 21 tot en met 29 - staat nog het omvangrijke complex dat tot 1992 van de zusters was. Aan Nieuwstraat 21 tot en met 25 is nog duidelijk te zien dat het eigenlijk om herenhuizen gaat, die door de zusters zijn aangepast. Het rectoraat op Nieuwstraat 27 en 29 en de achtergelegen kapel stammen uit een jonger tijdvak.

Haalbaarheid
Om de haalbaarheid van restauratie in beeld te brengen worden onder meer een restauratieplan en een schetsplan opgesteld. Het schetsplan geeft de benodigde bouwkundige ingrepen weer voor de toekomstige bestemmingen(en). Daarnaast moeten kosten- en opbrengstpotenties duidelijk worden. Tevens zal de haalbaarheidsstudie moeten uitwijzen in hoeverre de opbrengsten aangevuld kunnen worden met subsidies. Een subsidieplan maakt daarom ook deel uit van de studie. Verder maakt de haalbaarheidsstudie al een kleine uitstap naar de organisatie en de werkwijze die bij de restauratie kan worden gehanteerd. Daarbij zal onder meer rekening gehouden worden met de ervaringen die in het project Wolfslaar zijn opgedaan.

Breda, 27 februari 2002