CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be

E-mail : inform@cdenv.be

Persmededeling van de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement 27 februari 2002

AGALEV ONTDEKT BELANG VAN DRUGSPREVENTIE

De CD&V-fractie neemt blij verrast kennis van de verklaring van Jacinta De Roeck (Agalev) dat het drugspreventiebeleid moet worden versterkt.

Paarsgroen heeft met een gedoogbeleid-dat-die-naam-niet-mag-dragen verwarring geschapen rond het gebruik van soft-drugs. Deze politiek leidt ertoe dat velen soft-drugs als onschadelijk gaan beschouwen. Ondermeer het recente V.N. rapport spreekt dit manifest tegen. Het resultaat van dit gedoogbeleid is dat de noodzaak aan een kordate en efficiente preventie alleen maar groter wordt.

De voorbije twee jaar heeft CD&V geen enkele kans laten liggen om de bevoegde Vlaamse minister Vogels erop te wijzen dat haar drugspreventiebeleid ondermaats is. Herhaaldelijk heeft CD&V de minister geconfronteerd met de berekeningen van de VAD dat voor preventie in Vlaanderen 500 miljoen BEF meer nodig is. Terwijl er in 2001 104 miljoen BEF was begroot voor preventie (VAD, spuitenruil...) komt daar in 2002... 13 miljoen BEF bij. Dat is minder dan 1/1000e van wat de afschaffing van het kijk- en luistergeld jaarlijks kost.

Tot nu toe viel het oranje pleidooi voor een geloofwaardig preventiebeleid in groene dovemansoren. CD&V hoopt dat de lessen die Agalev-senator Jacinta De Roeck trekt uit haar stage in een psychiatrische kliniek minister Vogels eindelijk tot betere inzichten kan brengen.

Senator De Roeck heeft nu pas ontdekt dat er een kwetsbare groep jongeren is bij wie het gebruik van drugs tot psychiatrische problemen leidt. "Zoiets hoorde ik voor het eerst, en het maakte me heel boos. Waarom weten we dat niet?" Voor iemand die 21 jaar in het onderwijs stond, klinkt dit behoorlijk wereldvreemd. Vanuit hun verbondenheid met jongeren, ouders, preventiewerkers en psychiaters weten de Vlaamse christen-democraten al vele jaren "dat er zulke risico's aan verbonden waren".

Trees Merckx
Vlaams Volksvertegenwoordiger