SP

Comité Onderdak: 'Dakloosheid in twee jaar op te lossen'

'Ons land is rijker dan ooit en toch blijft het aantal dak- en thuislozen onrustbarend groeien. Deze maatschappelijke schande kan in twee jaar worden opgelost. De samenleving moet zichzelf hiertoe een zorgplicht opleggen'. Vandaag presenteerde het actiecomité Onderdak hiervoor een tienpuntenplan.

De tien punten uit het actieplan pleiten voor een zorgplicht voor gemeenten en voldoende en adequate 24-uurs opvang. Per stad of regio moeten daklozenteams de straat op om hulp aan te bieden en de maatschappelijke opvang moet zich meer richten op resocialisatie. Preventie wordt beoogd door betere samenwerking van alle personen en instellingen die zich met jongeren bezighouden, een nazorgplicht voor instellingen als jeugdzorg, psychiatrische ziekenhuizen of gevangenissen. Ook het aanpakken van de wachtlijsten in de zorg en het eerder zoeken naar oplossingen voor mensen met huurachterstand kan voorkomen dat mensen op straat komen te staan.

Agnes Kant, SP Tweede-Kamerlid en lid van het comité Onderdak vatte het huidige gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel treffend samen: 'Als iemand op straat een hartaanval krijgt is er altijd wel een omstander die onmiddellijk de ambulance belt. Maar als diezelfde persoon met een psychose in de goot ligt loopt iedereen er met een grote boog omheen'.
Ine Voorham, directeur Welzijn en Gezondheidszorg van het Leger des Heils, hoopt op navolging van het actieplan: 'In vijf jaar tijd hebben wij het aantal daklozen ruim zien verdubbelen. In het jaar 2000 alleen al registreerden wij 20.000 nieuwe daklozen, terwijl met het geld van één nieuwe straaljager de problemen grotendeels kunnen worden opgelost. Johan Gortworst van de Federatie Opvang sloot zich daarbij aan: 'Het actieplan stelt meetbare doelen en geeft aan hoe we die kunnen bereiken. Nu de politieke wil nog.'

Het comité zal het tienpuntenplan aanbieden aan het kabinet, de Tweede Kamer en alle gemeenten. Vorig jaar november organiseerde het comité een overnachtingsbivak op het Binnenhof. Ook voor dit jaar staan nieuwe acties op stapel om de punten uit het actieplan onder de aandacht te blijven brengen.

Voor meer informatie Agnes Kant: 0651262918

27 feb 02 16:49