Gemeente Coevorden

Gemeente oefent samen met Centre Parcs "De Huttenheugte" Op 26 februari jl. hebben medewerkers van Centre Parcs 'De Huttenheugte' in Dalen en de gemeente Coevorden een rampenoefening gehouden. De oefening speelde zich rond een uitslaande brand in de Marketdome. Een situatie zoals die een aantal jaren zich heeft voorgedaan bij "De Eemhof" een ander park van Centre Parcs. De oefening kreeg een zeer realistisch karakter omdat de bezoekers van het zwemparadijs en de Marketdome ook daadwerkelijk zijn geëvacueerd. In totaal ging het om circa 1.000 personen. De deelnemers aan de oefening waren zeer tevreden over het verloop van de oefening.

Naast de feitelijke en realistische ontruiming, kende de oefening ook een fictief onderdeel.
Er is geoefend met een ontplofde chloor- en zwaveltank op het terrein van Center Parcs. Door de ontploffing kwamen er giftige stoffen vrij, die door de windrichting, buitenwijken van de kern Coevorden bedreigden. Er zijn maatregelen getroffen voor de evacuatie van alle parkbewoners (ruim 2.900). De evacuees zijn allen ondergebracht in sporthallen in de kernen buiten Coevorden.
RTV Drenthe heeft als provinciale rampenzender haar medewerking aan de oefening verleend.

Aan de oefening deden naast de gemeente en de directie en mederkers van Center Parcs ook de zgn. operationele diensten mee. Dit zijn de regiopolitie, de Regionale Brandweer Drenthe, Justitie en de GHOR (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen).

Veiligheid is bij overheden, dus ook bij de gemeente Coevorden, een speerpunt van beleid. Het oefenen van een mogelijke rampsituatie is een uitstekende manier om het gemeentelijk rampenplan en de daarbij behorende draaiboeken en procedures actueel te houden. Het realistisch karakter van deze oefening heeft zeker bijgedragen aan het goede resultaat.

Na afloop van de oefening is het Integraal Veiligheidsplan Huttenheugte ondertekend. De deelnemende partijen, gemeente, politie, officier van justitie en Huttenheugte, leggen in dit plan afspraken vast om de veiligheid binnen de Huttenheugte te waarborgen.