Provincie Zuid-Holland

27-02-2002
Uitvoering provinciaal groenbeleid in regio Haaglanden

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) hebben eind januari 2002 het ontwerp programma Uitvoering Groenbeleid (UPG) vastgesteld. Het UPG is het uitvoeringsprogramma van het beleidsveld groen (natuur, landschap, landbouw en openluchtrecreatie). Het UPG maakt duidelijk welke beslissingen en acties er moeten worden ondernomen om te kunnen komen tot een effectieve(re) uitvoering van de vele groenprojecten in de provincie Zuid-Holland.

In het UPG staan de doelstellingen van GS op het gebied van groen. Deze hoofddoelen zijn:

* het verbeteren van de leefbaarheid van Zuid-Holland door realisatie van een recreatieaanbod dat tegemoet komt aan de wensen van een zo breed mogelijk deel van de Zuid-Hollandse inwoners;
* het realiseren van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur voor het jaar 2013;

* het realiseren en ontwikkelen van een duurzaam, aantrekkelijk en gevarieerd landelijk gebied;

* het in stand houden en ontwikkelen van economisch gezonde en ecologische en sociaal verantwoorde duurzame land- en tuinbouw.

Het UPG is voor zes gebieden in Zuid-Holland uitgewerkt. Per regio hebben GS een aantal speerpunten geselecteerd dat het komende jaar extra beleidsinspanningen vraagt.

In de regio Haaglanden vragen m.n. de volgende speerpunten de aandacht:

* De uitwerking en uitvoering van de intentieverklaring voor de Groenzone, het geplande groengebied tussen Pijnacker-Nootdorp en Berkel en Rodenrijs. De realisering van dit onderdeel van de Groenblauwe Slinger is een stuk dichterbij gekomen door de afspraken die vorig jaar zijn gemaakt met rijk en gemeenten over onder andere de financiering van de grondverwerving. Het rijk stopt hier meer geld in, maar voorwaarde is dat de bestemmingsplannen snel worden aangepast.

* De uitwerking en uitvoering van de IODS (integrale ontwikkeling tussen Delft en Schiedam). In 2001 is een plan gemaakt waarin in relatie met de voorgenomen aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam onder meer diverse maatregelen voor de verbetering van de groene kwaliteit van Midden-Delfland zijn opgenomen. In 2002 zullen de voorstellen voor een vitaliteitsfonds en verbeteringen voor recreatie, natuur, landbouw en landschap concreet worden gemaakt. In 2003 zullen de eerste resultaten in het gebied zichtbaar worden.

* De uitwerking van de landinrichting Leidschendam, in het bijzonder de vaststelling van het raamplan en het opstellen van de module voor de Zoetermeerse Meerpolder en een convenant betreffende functies, financiering en planologische randvoorwaarden voor de realisatie van de Nieuwe Driemanspolder. In het gebied van de Landinrichting Leidschendam worden nieuwe groengebieden voor recreatie, waterberging en natuur aangelegd (de Nieuwe Driemanspolder en Leidschendammerhout) en wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van het landelijk gebied (Land van Wijk en Wouden). Deze landinrichting wordt in deelplannen uitgevoerd. Het raamplan moet dit jaar worden vastgesteld en nieuwe deelplannen zullen worden opgesteld. De uitvoering van Leidschendammerhout start in 2003. Dit jaar (2002) worden al wel voorbereidende werkzaamheden voor Leidschendammerhout getroffen, zoals het uitschrijven van het bestek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dustin Schouten van de afdeling communicatie, telefoon 070 441 75 31.