Unie van elektrotechnische ondernemers

Bestelbus van de zaak wordt een belasting FISCALE BIJTELLING BESTELAUTO'S ONRECHTVAARDIG

Zoetermeer, 27 februari 2002

Werkplek
Sinds 1 januari is de bestelauto onder de '10/30-regeling' gebracht. Met als gevolg dat veel werknemers die hun bus vanwege het werk paraat moeten hebben staan, dus bij huis, worden belast met privé-kilometers. De werknemer ziet de bus als werkplek, ervaart de met de bestelauto afgelegde kilometers niet als beloning en wil dan ook geen fiscale bijtelling. De werkgever bepaalt immers of een werknemer voor zijn werk gebruik moet maken van een bestelauto en in welke prijsklasse deze bedrijfsauto valt. De werknemer krijgt een bijtelling terwijl geen privé-kilometers worden verreden.

Gevolgen
Door de regeling ontstaat grote arbeidsonrust. Werknemers weigeren de bestelauto mee naar huis te nemen waardoor arbeidsuren verloren gaan. In de praktijk blijkt al dat werknemers ontslag nemen door de forse aanslag die de regeling heeft op hun inkomen. In een branche die toch al te kampen heeft met onvoldoende instroom van personeel vertaalt zich dit direct in capaciteitsproblemen. Bestelauto's die bij het bedrijf worden neergezet zijn 's nachts niet te verzekeren waardoor de ondernemer grote financiële risico's loopt. Bovendien hebben de meeste bedrijven geen parkeerplaats voor grote aantallen bestelauto's. De serviceverlening neemt af waardoor kwetsbare groepen zoals bejaarden, in de kou of zonder water komen te zitten, of vitale installaties van een ziekenhuis niet snel genoeg worden gerepareerd.

Lobby
UNETO-VNI neemt krachtig stelling tegen de huidige regeling. Dit gebeurt op een aantal fronten. Via de koepelorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW wordt een actieve lobby gevoerd richting 'Den Haag'. Daarnaast mobiliseert de organisatie haar leden om via een 'brandbrief-actie' de staatssecretaris van Financiën tot inkeer te brengen.

Einde persbericht

Meer informatie:
Dick Reijman, afdeling Communicatie UNETO-VNI
Telefoon: (079) 32 50 737
Mobiel: (06) 511 22 815
Fax: (079) 325 06 66
e-mail : d.reijman@uneto-vni.nl

Over UNETO-VNI:
De 6.000 leden van UNETO-VNI hebben samen 110.000 werknemers en een omzet van 9 miljard. De vereniging is daarmee één van de grootste werkgeversorganisaties van ons land. UNETO-VNI is per 1 januari jl. ontstaan door een fusie van de Unie van Elektrotechnische Ondernemingen (Uneto) en de Vereniging van Nederlandse Installatiebedrijven (VNI).