Novem

Praktijkbijeenkomsten

'Toepassing IT in de voedings- en genotmiddelenindustrie'

Op woensdag 27 februari en donderdag 7 maart a.s. wordt een tweetal workshops gehouden over toepassing van IT (informatietechnologie) in de voedings- en genotmiddelenindustrie. Doel van deze workshops is bedrijven via de presentatie van enkele cases kennis te laten nemen van de mogelijkheden van verbetering van het productieproces door toepassing van IT en de voordelen die op het gebied van milieu en energie daarmee behaald kunnen worden.

Uit onderzoek blijkt dat veel kansen tot verbeteren van de bedrijfsvoering met IT onnodig blijven liggen. Deze workshops willen een aantal kansen op een praktische wijze voor het voetlicht brengen. De thema's sluiten aanDe workshop zal aansluiten bij de primaire aandachtsvelden primaire drijfveren en aandachtsvelden van de voedings- en genotmiddelenindustrie. De nadruk van de workshop zal daarbij liggen op toepassing van IT in en rond het productieproces. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld kwaliteitsbeheer, waarbij tracking en tracing een steeds prominenter rol gaan spelen en waarbij IT een krachtig hulpmiddel is. Verder vraagtlijkt de markt steeds meer variatie in producten te vragen. Dit vergt een flexibele besturing van de productieprocessen, waarvoor goed gestructureerde IT een basisvoorwaarde is. De workshop zal daarbij speciale aandacht schenken aan het tegelijkertijd verminderen van de milieubelasting, welke veelal in combinatie metEen bijkomend aspect is dat een betere beheersing van het productieproces te behalen isook heel vaak tot energie-en milieuwinst leidt.

Doel van deze workshops is bedrijven via de presentatie van enkele cases kennis te laten nemen van de mogelijkheden van verbetering van het productieproces door toepassing van IT en de voordelen die op het gebied van milieu en energie daarmee behaald kunnen worden.

Programma 27 februari 2002                               Programma 7 maart 2002

Lokatie: Van der Valk Hotel, Vught Lokatie: Hotel Mercure, Zwolle

15.30 Ontvangst 15.30 Ontvangst

16.00 Welkom. Dhr. ir. D. Both, 16.00 Welkom. Dhr. ir. D. Both, programma-adviseureider programma-adviseurleider IT, Novem IT, Novem

16.15 Case: Opzet van een IT-systeem voor tracking en 16.15 Case: Opzet van een IT-systeem voor tracking tracing in de zalmketen. entracing in de zalmketen

Dhr B. van Panhuis, Foppen Paling & Zalm, Dhr. B. van Panhuis, Foppen Paling & Zalm, Harderwijk Harderwijk

16.45 Case: Het zijn objecten die de toon in de 16.45 Case: Het zijn objecten die de toon in de automatisering zetten automatisering zetten

Dhr. ing. B. Baars, UB Verkade, Zaandam Dhr. ing. B. Baars, UB Verkade Zaandam

17.15 Aperitief, soep, broodjesbuffet 17.15 Aperitief, soep, broodjesbuffet

18.15 Case: Toepassing van procesmodellering 18.15 Toepassing van informatietechnologie voor voorbasisontwerp van warmtewisselaars processturing in de voedingsmiddelenindustrie:

Mw. ir. F. Bossers, Nutricia, Cuyk o Tracking & tracing ofwel naspeurbaarheid o Procesoptimalisatie 18.45 Afsluiting o Receptuurgestuurd produceren

19.00 Drankje, informatie-uitwisseling Dhr. ing. J.A. van der Veen, VIRO Food Leeuwarden

18.45 Afsluiting

19.00 Drankje, informatie-uitwisseling

De workshops worden mede mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning vanuit het programma Milieu & Technologie dat Novem uitvoert in opdracht van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Aanmeldingen

Gelieve aanmeldingen te zenden naar ARCADIS, Postbus 673, 7300 AR Apeldoorn,

t.a.v. Ady van Dorst, telefax 055 - 5815592, e-mail: a.e.dorst@arcadis.nl.

Graag aangeven aan welke praktijkbijeenkomst u wilt deelnemen, alsmede uw naam, e-mailadres, naam en adres van uw bedrijf, postcode, telefoon/telefax van uw bedrijf.

De deelnamekosten voor deze praktijkbijeenkomsten bedragen ¤ 45,-

Graag zo spoedig mogelijk aanmelden, uiterlijk 20 februari 2002 .

Betaling van het inschrijfgeld wordt voldaan door middel van overschrijving op RABO bankrekeningnummer 10.09.05.145, ten name van ARCADIS Apeldoorn, onder vermelding van de naam van de deelnemer.