Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 13 februari 2002

Sterrenkunde voor iedereen!

In februari en maart starten bij Museum Sterrenwacht Sonnenborgh de cursus 'Inleiding in de sterrenkunde' en de 'Jeugdcursus sterrenkunde'. Beide cursussen zijn georganiseerd voor iedereen die meer wil weten over sterrenkunde. De cursussen gaan over de zon en de planeten binnen ons zonnestelsel, maar ook over sterrenstelsels, witte dwergsterren en andere exotische objecten vele lichtjaren van ons verwijdert. Tijdens de cursus zullen de cursisten ook zelf de hemel afspeuren met de telescopen van de Sterrenwacht.

Wie op een heldere avond naar de sterrenhemel kijkt, zal zich vast wel eens afgevraagd hebben hoe groot de sterren in werkelijkheid zijn, of wat de afstand is naar de dichts bij zijnde ster, en of er in het onmetelijke heelal ook ander leven mogelijk is. Op deze en andere vragen krijgen de cursisten antwoord. Deskundige medewerkers van Museum Sterrenwacht Sonnenborgh geven met behulp van o.a. prachtige dia's een duidelijk overzicht van de wereld die zich buiten onze dampkring bevindt. Eén van de lessen staat in het teken van het waarnemen met de telescoop. De cursisten krijgen dan een rondleiding door de oudste koepelsterrenwacht van Nederland en kunnen zelf de hemel afspeuren met de drie meter lange Merztelescoop uit 1863.

Alles is nog eens rustig na te lezen in een goed verzorgde cursusbrochure. Daarnaast krijgt iedere cursist een sterrenschijf waarmee op heldere avonden de sterrenbeelden aan de hemel te vinden zijn. Cursisten die voldoende lessen aanwezig zijn, krijgen ook een deelnamecertificaat.

De cursus 'Inleiding in de sterrenkunde' start op woensdagavond 27 februari en bestaat uit 10 lessen die worden gehouden op elke volgende woensdagavond van 19.30 - 21.15 uur. Deze cursus is geschikt voor iedereen boven de 15 jaar met kennis van wiskunde op middelbaar schoolniveau. Het cursusgeld bedraagt ¤ 70,- inclusief cursusbrochure en sterrenschijf.

De 'Jeugdcursus sterrenkunde' start op maandagavond 4 maart en bestaat uit 6 lessen die worden gehouden op elke volgende maandagavond van 19.00 20.15 uur. Deze cursus is geschikt voor kinderen van 9 14 jaar. De cursus wordt gehouden in samenwerking met de Jongeren Werkgroep Sterrenkunde afdeling Utrecht (JWG). Het cursusgeld bedraagt ¤ 30,- inclusief cursusbrochure en sterrenschijf.

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh ligt op ca. 15 minuten loopafstand vanaf Utrecht CS en is ook te bereiken met stadsbus 2/22, halte Agnietenstraat. Voor informatie en aanmelding kan men terecht bij: Museum Sterrenwacht Sonnenborgh, Zonnenburg 2, 3512 NL Utrecht, tel 030-2302818.

Einde persbericht

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh
E-mail: a.vanderlek@sonnenborgh.nl
Tel.: 030-2302818
Fax.: 030-2334992
www.sonnenborgh.nl