Ingezonden persbericht

Eerste digitale raadzaal van Nederland (en daar buiten?)

woensdag 27 februari 2002, Raadzaal, stadhuis, 12.30-13.00 uur

AMSTERDAM, 20020226 -- Tijdens de vergadering van de Amsterdamse gemeenteraad op 13 februari jl. vond de eerste 'live' test van het nieuwe informatiesysteem voor raadsleden plaats. Het systeem werkte vlekkeloos, het wordt nu regulier ingezet. Voorafgaand aan de raadsvergadering van 27 februari a.s. is er van 12.30 tot 13.00 gelegenheid voor media- vertegenwoordigers om kennis te maken met het systeem. Gelijktijdig vindt een instructie aan raadsleden plaats.

In de nieuwe situatie beschikt ieder raads- en collegelid over een in het werkblad ingebouwd beeldscherm. Hierdoor beschikt men ter plekke over toegang tot internet en het Amsterdamse Intranet, inclusief alle informatiebanken met alle bestuurlijke stukken en -archieven. Ook kunnen de gebruikers tijdens de vergadering e-mail ontvangen en verzenden en elektronisch met elkaar overleggen. Hiernaast beschikken de gebruikers over de gebruikelijke kantoor- software, zoals tekstverwerking en rekenmogelijkheden.

Datum: woensdag 27 februari 2002
Locatie: Raadzaal, stadhuis
Tijdstip: 12.30-13.00 uur

Het systeem is aangelegd in het kader van de
Kwaliteitsslag, een gemeentelijk programma dat onder andere het doel heeft de digitale dienstverlening van de gemeente te intensiveren.

Voorzover bekend is deze Digitale Raadzaal de eerste en vooralsnog enige in deze vorm in ons land. Ook elders ter wereld zijn nog geen voorbeelden van gemeenten gevonden met een dergelijke voorziening in de Raadzaal.

De komende maanden zal het systeem, buiten de
raadsvergaderingen van Centrale Stad, Stadsdeel Centrum en ROA om, ook worden ingezet als gemeentelijk elektronisch vergadersysteem. Via internet is het mogelijk al een beeld te krijgen van het nieuwe systeem, op het adres:

http://amsterdam.digitalegemeente.nl/content/raadszaal.htm

De hier opgenomen foto's zijn vrij van rechten en kunnen, indien niet vervormd, vrij worden gebruikt voor web en print. Auteursvermelding: foto Marcel Jansen.

U bent van harte welkom om bij de introductiebijeenkomst aanwezig te zijn.

Technische informatie: het systeem is gebouwd rond Thin Clients en, waar inbouw onmogelijk was, enkele laptops. Communicatie met de servers vindt, beveiligd, wire-less plaats.



Ingezonden persbericht