Ministerie van Justitie

27.02.02

IND zet vreemdelingen uit per charter naar Kameroen, Togo en Congo

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een groep van 30 illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen via een chartervlucht gedwongen uitgezet naar respectievelijk Kameroen (10 personen), Togo (2 personen) en de Democratische Republiek Congo (18 personen). De vreemdelingen verbleven illegaal in Nederland en een aantal van hen had zich schuldig gemaakt aan criminele activiteiten. De vreemdelingen zijn in hun land van herkomst overgedragen aan de autoriteiten te Lome, Douala en Kinshasa.

Een aantal van hen verbleef reeds enige tijd in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. De uitzetting vindt plaats onder begeleiding van 52 functionarissen van de Koninklijke Marechaussee. De

marechaussee is verantwoordelijk voor het escorteren van de vreemdelingen en voor de beveiliging van het vliegtuig.

De vlucht naar Afrika is de vierde gedwongen uitzetting per charter in 2002. Eerder dit jaar vonden er al twee charters plaats naar Bulgarije en een naar Suriname. De IND kiest in toenemende mate voor een gedwongen uitzetting per charter. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het verscherpte uitzettingsbeleid waar gedwongen terugkeer nadrukkelijk onderdeel van uitmaakt.

De uitzetting per charter is een samenwerkingsverband tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Vreemdelingendienst, de Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@minjus.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 27-02-2002