Gemeente Eindhoven

Persbericht: 26 februari 2002

Uniek videodocument over ontwikkeling van vliegveld Welschap tot woonwijk Meerhoven

De gemeente Eindhoven en Ciné City Producties hebben in co-productie een videofilm ontwikkeld over de historie van vliegveld Welschap. De ruim 55 minuten durende video heeft als titel: Van Welschap tot Meerhoven, de gefilmde historie van vliegveld Welschap (1932-2000).

De film gaat terug naar de opening van vliegveld Welschap in 1932 en geeft aan de hand van uniek historisch beeldmateriaal een kijk op het leven op het vliegveld. Ook de mobilisatie, de ingrijpende gevolgen van de oorlog, de intocht van de Geallieerden, de komst van de Koninklijke Luchtmacht, de baanverdraaiing en de plannen voor Meerhoven komen aan bod.

Het is voor de eerste keer dat de historie van vliegveld Welschap in een documentaire belicht wordt. In de loop van de jaren hebben talloze gebruikers van het vliegveld gebruik gemaakt zoals de zweefvliegers, motorvliegers, Nationale Luchtvaartschool, KLM, Defensie tijdens mobilisatie, Duitsers in oorlogstijd, RAF in overgangstijd, Rijksluchtvaartdienst, Koninklijke Luchtmacht, Philips Aviation, NLM etc.

Uitgebreid onderzoek
Het vliegveld is in de 68 jaar van haar bestaan lange periodes voor fotografen en filmers verboden terrein geweest. In 1991 was slechts één film van de eerste drie jaar van het vliegveld bekend. Na uitgebreid onderzoek kwam er toch nog heel wat materiaal boven water. In totaal werden zon 50 films gevonden waarin Welschap voorkomt. Hiervan zijn er 22 verwerkt in de documentaire. Daarnaast is in de jaren negentig nog regelmatig gefilmd waardoor een compleet document is ontstaan.

Voorintekening
Belangstellenden worden in de gelegenheid gesteld de video te kopen voor e 9,95. Hiervoor kan men vanaf 1 maart voorintekenen bij het Informatiecentrum Meerhoven (Zandkasteel 43). De band kan dan in de week na Pasen opgehaald worden bij het Informatiecentrum Meerhoven.