Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Inname dioxinen via voeding gehalveerd

De blootstelling aan giftige dioxinen en PCBs via voeding ligt ruim 50 procent lager dan in 1990.

Dat staat in een RIVM/RIKILT rapport dat minister Borst vrijdag - mede namens de minister van LNV - aan de Tweede Kamer aanbood.

In 1989 heeft het toenmalige kabinet een aantal maatregelen genomen om de blootstelling van de Nederlandse bevolking aan dioxinen te verlagen. Hierdoor is de uitstoot van dioxinen naar het milieu in Nederland met 90% afgenomen.

Het rapport van de RIVM en RIKILT (Rijks-Kwaliteits instituut voor land- en tuinbouwproducten) laat zien dat de concentraties van dioxinen en PCBs in voedingsmiddelen zijn gedaald. De blootstelling van de Nederlandse bevolking aan deze stoffen via het voedsel is daardoor gehalveerd ten opzichte van tien jaar geleden.

Als gevolg hiervan is ook het dioxinegehalte in moedermelk in Nederland met de helft afgenomen sinds 1988.

Ondanks de aanzienlijke afname, blijkt dat 8% van de bevolking nog steeds boven het inname-niveau zit dat aanvaardbaar wordt geacht door het Wetenschappelijke Comité voor de Voeding van de Europese Commissie. Toch is het niet waarschijnlijk dat een kleine overschrijding van dit niveau tot nadelige gezondheidseffecten zal leiden.

Aanbieden RIVM/RIKILT-rapport Dioxins and dioxin-like PCBs in foodstuffs 1. Aanbieden RIVM/RIKILT-rapport Dioxins and dioxin-like PCBs in foodstuffs
Kamerstuk, 22-2-2002

Internetsite RIVM 2. Internetsite RIVM
Externe link, 18-4-2000

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij 3. Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Externe link, 2-5-2000