Amsterdam, 27 februari 2002

Goed resultaat DELTA LLOYD NV in 2001:
winst stijgt met 5%, premie-inkomen Leven met 18%

Highlights

· Resultaat vóór belastingen ¤ 366,8 miljoen (+ 5%)
· Netto resultaat ¤ 297,1 miljoen (+ 5%)
· Totale bruto premie-inkomen ¤ 4,1 miljard (+11%)
· Recordjaar levenactiviteiten (premie-inkomen +18%)
· Beheerd vermogen ¤ 44,2 miljard (+ 21%)
· Internationale expansie in Duitsland en België
· Opvallende verbeteringen resultaten bij Schade en Zorg
· Groei van pensioensparen

· Groepsnaam per 1 januari 2002: Delta Lloyd NV

· Vooruitzicht 2002: duidelijke groei omzet en resultaat
Als cliënt- en servicegerichte financiële dienstverlener biedt Delta Lloyd NV onder de merken Delta Lloyd en OHRA een breed assortiment producten via het distributiekanaal dat de consument zelf kiest. Van eenvoudige spaarproducten tot complexe verzekeringsproducten en financiële planning. Delta Lloyd werkt daarbij intensief en exclusief samen met het onafhankelijke assurantie-intermediair en OHRA richt zich rechtstreeks op de consument. Naast een toonaangevend verzekeringsbedrijf heeft het concern onder meer een Vermogensbeheer-divisie, een Bankengroep, een divisie in Duitsland, in België en op de Nederlandse Antillen.

Het verslagjaar 2001

Voor de groep, Delta Lloyd NV, bleek het jaar 2001, het tweede volledige boekjaar na de fusie tussen Delta Lloyd en NUTS OHRA, een bewogen jaar. Ondanks de duidelijk verslechterende economische context werd een goed resultaat behaald. Vooral was sprake van een opvallende verbetering in de resultaten bij Schade en Zorg. Het resultaat bij Delta Lloyd Zorg werd krachtig verbeterd door de positieve effecten van de doorgevoerde reorganisatie, alsmede door het afstoten van enkele verlieslatende collectieve contracten. Minder gunstig echter was de ontwikkeling bij Vermogensbeheer, waar de effecten van de teruggang op de financiële markten duidelijk zichtbaar waren. De vastrentende waarden en vastgoedbeleggingen boekten goede resultaten, maar de aandelenfondsen leden onder het verslechterde beursklimaat.

Bij de levenactiviteiten was met een omzetstijging van 18% sprake van een recordjaar. De omzet in koopsommen was, zoals verwacht als gevolg van de nieuwe fiscale wetgeving op dit gebied, aanzienlijk minder. Daar tegenover stond echter een sterke groei van het pensioensparen.

De expansie in België is een speerpunt in de strategie van Delta Lloyd. Binnen enkele jaren moet het Levenbedrijf dan ook een significante speler zijn op de Belgische markt, hetgeen in 2001 al zichtbaar werd door de forse groei van het premie-inkomen. CGU Life en Norwich Union werden in België aan de organisatie toegevoegd.

De Bankendivisie werd sterk uitgebreid door de overname van Bank Nagelmackers in België. In Duitsland werd het belang in Schroders Investment Management overgenomen, dat nu verder opereert als Delta Lloyd Investment Managers.

Voor Ennia Caribe was 2001 een goed jaar. Door de aanhoudende ongunstige economische situatie op de Nederlandse Antillen en Aruba daalde de omzet weliswaar, maar laten de resultaten een fraaie toename zien. Bij schade was sprake van een opvallende verbetering van het technisch resultaat en de levenactiviteiten ontwikkelden zich wederom voorspoedig. Financiële resultaten 2001

De omzet van de groep bestaat voor 74% uit levensverzekeringen, vermogensbeheer en bancaire activiteiten, voor 13% uit zorg en voor 13% uit schade. Van de totale omzet wordt 19% in het buitenland gerealiseerd. Het concern heeft 6506 medewerkers op fulltime basis.

Delta Lloyd NV heeft in het afgelopen jaar een stijging van het resultaat voor belastingen gerealiseerd van 5% naar ¤ 366,8 miljoen. Het bruto premie-inkomen steeg met 11% naar ¤ 4.146,3 miljoen. Het premie-inkomen uit levensverzekeringen van de totale groep groeide met 18% naar ¤ 2.686,6 miljoen, het premie-inkomen uit schadeverzekeringen daalde licht en het premie-inkomen uit zorgverzekeringen nam toe. Het eigen vermogen daalde met 18% naar ¤ 2,4 miljard. Het totale vermogen onder beheer bedraagt inmiddels ¤ 44,2 miljard, een toename van 21% ten opzichte van het jaar 2000. Door de tegenvallende ontwikkelingen op de internationale aandelenmarkten met name in het laatste halfjaar van 2001 daalden de beleggingsresultaten over het gehele jaar met 22% naar ¤ 1.399,6 miljoen.

"7 pijlers"strategie

De zeven pijlers zijn in het verslagjaar op een aantal punten aangepast aan de externe ontwikkelingen. Hier volgt een korte omschrijving:


1. De marktbenadering wordt gekenmerkt door de sleutelbegrippen 'multichannel' en 'multilabel', waarbij de administratie zoveel mogelijk gebruik maakt van gemeenschappelijke ('single') back offices. Multichannel houdt ten eerste in het versterken van het intermediair-distributiekanaal. Dit geldt voor Delta Lloyd zelf dat zich richt op het professionele onafhankelijke assurantie-intermediair.

OHRA is hierbij de direct writer van de groep en vormt het tweede distributiekanaal. Zij wil, onder andere door middel van het gebruik van internet, de grootste e-verzekeraar van Nederland worden. De Bankengroep is het derde distributiekanaal. Zij streeft naar een belangrijke positie op bancair gebied in de Benelux en wil excelleren in gezonde niche markten, gericht op vermogensvorming.


2. Leven en Vermogensbeheer als kernactiviteit. Delta Lloyd plus OHRA vormen samen thans één van de grootste vermogensbeheerders van Nederland. De levenactiviteiten vormen traditioneel het belangrijkste werkterrein van de groep. De andere activiteiten ondersteunen Vermogensbeheer en Leven zoveel mogelijk.


3. Het ontwikkelen en behouden van winstgevende activiteiten op het gebied van schade- en zorgverzekeringen in Nederland. Dit is essentieel omdat het een uitgebreidere klantenbasis verschaft die mogelijkheden schept aanvullende producten te verkopen op het gebied van vermogensbeheer en leven.

4. Het bereiken van een top-drie positie in de gedefinieerde markten. Delta Lloyd wil alleen concurreren op die gebieden waar het één van de winnaars is of kan worden.

5. Het maximeren van synergie door de hele groep heen. Dit is essentieel voor het bereiken van kostenbesparing en verhoging van de winstgevendheid. Deskundigheid en kennis moeten onbelemmerd kunnen worden uitgewisseld binnen alle onderdelen van de groep.

6. Naast autonome groei moet de omzet stijgen door fusies, het opzetten van joint ventures en door overnames. De strategie bij overnames is die van 'parels rijgen'. Fusies en overnames zullen veelal gericht zijn op het versterken van distributiekracht en het toevoegen van waarde aan de groep.

7. De focus van de groep is, in plaats van Noordwest Europa, nader gedefinieerd als Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.
Vooruitzichten 2002 van Delta Lloyd NV

De Raad van Bestuur spreekt de verwachting uit dat de financiële markten zich in het komende jaar zullen stabiliseren en mogelijk zelfs verder herstellen, echter wel op een lager niveau dan voorgaande jaren. Er zal meer vraag komen naar financiële producten met garantiekenmerken. Onze beleggingsfondsen zullen nog meer in de belangstelling komen van beleggers vanwege de goede spreiding van risico's. De verwachting is voorts dat de premie-omzet van zowel Leven, Schade als Zorg verder zal stijgen. Inspelen op bestaande maar nog niet benutte fiscale mogelijkheden zal een nieuwe impuls gaan geven aan de premie-inkomsten van het Levenbedrijf. De Raad van Bestuur verwacht in het boekjaar 2002 voor de groep een duidelijke groei van omzet en resultaat.

Delta Lloyd Verzekeringen

Delta Lloyd Verzekeringen is de grootste divisie van de groep en bestaat uit Delta Lloyd Leven, Delta Lloyd Schade en Delta Lloyd Zorg. Als intermediairmaatschappij werkt Delta Lloyd Verzekeringen intensief en exclusief samen met het professionele onafhankelijke intermediair.

Voor Delta Lloyd Verzekeringen stond 2001 in het teken van het doorvoeren van de in 2000 gevormde strategie. Kernpunten daarbij zijn dat de klant centraal staat en dat de structuur van de distributie optimaal is. Delta Lloyd Verzekeringen streeft naar de hoogste klanttevredenheid en tegelijkertijd naar het realiseren van haar financiële doelstellingen door middel van intensieve relaties met het intermediair. In het verslagjaar overtroffen de resultaten bij Schade en Zorg de verwachtingen. Wel ging deze strategie hier en daar gepaard met, overigens doelbewust, verlies van (onrendabele) omzet.

Het totale bruto premie-inkomen nam in 2001 toe met 14% tot ¤ 2.602,9 miljoen. Deze stijging was voornamelijk te danken aan Delta Lloyd Leven (24%). Het resultaat van Delta Lloyd Verzekeringen steeg in 2001 met 2% naar ¤ 249,2 miljoen. De totale omzet van Delta Lloyd Verzekeringen nam toe met 4% tot ¤ 3.692,9 miljoen. Delta Lloyd Zorg kende een stijging van het resultaat ten opzichte van 2000.

Het resultaat vóór belastingen van Delta Lloyd Leven daalde met 7% naar ¤ 242,0 miljoen. Het resultaat van Delta Lloyd Schade bedroeg ¤ 18,1 miljoen, hetgeen een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van het negatieve resultaat in 2000.

OHRA Verzekeringen

OHRA Verzekeringen is de directe divisie van de groep en bestaat uit OHRA Leven, OHRA Schade, OHRA Zorg en OHRA Inkomen en Verzuim. Het NSF (Nationaal Spaarfonds) is in de cijfers van OHRA Leven opgenomen.

Voor OHRA was 2001 een jaar waarop met tevredenheid kan worden teruggekeken. Ondanks een serie ingrijpende maatregelen om de hele organisatie in een nieuwe richting te buigen, steeg het resultaat. Bij Schade was het resultaat duidelijk hoger dan in 2000, vooral als gevolg van een relatief gunstig schadejaar alsmede een prudent voorzieningenbeleid. Resultaat en premie-omzet bij Leven bleven licht achter vergeleken met het voorgaande jaar. Met name bij de koopsommen en lijfrenteproducten was sprake van een duidelijke aarzeling bij het publiek, die veroorzaakt werd door de onbekendheid met en de onduidelijkheden van het nieuwe belastingstelsel. De resultatenontwikkeling bij Zorg toonde, evenals in 1999 en 2000, een verder stijgende lijn waarbij in 2001 een acceptabel rendementsniveau werd gehaald. Wel daalde de omzet enigszins door het afstoten van enkele verlieslatende collectieve contracten. Door OHRA werd in het verslagjaar een nieuwe business unit opgericht, Inkomen en Verzuim, die zich met zeer gespecialiseerde producten en dienstverlening vooral op het Midden- en Kleinbedrijf richt.

OHRA heeft in 2001 een resultaat vóór belastingen gerealiseerd van ¤ 52,9 miljoen, hetgeen een forse stijging van 27% inhoudt ten opzichte van 2000. Het totale bruto premie-inkomen steeg met 5% ten opzichte van 2000 naar ¤ 747,4 miljoen.

Vermogensbeheer

De Vermogensbeheerdivisie bestaat uit Delta Lloyd Asset Management en OHRA Asset Management.

Voor de Vermogensbeheerdivisie van Delta Lloyd was 2001 een jaar waarop met gemengde gevoelens teruggekeken wordt. Na jaren van voorspoedige ontwikkeling op de effectenbeurzen, met name in 1998 en 1999, trad in het verslagjaar een duidelijke verslechtering op met dalende aandelenkoersen. Ook de Vermogensbeheerdivisie kon zich daaraan niet onttrekken, zodat met name de aandelenfondsen negatieve resultaten boekten. Daarentegen konden de obligatiefondsen winst boeken als gevolg van een voortzettende rentedaling. Per saldo was sprake van een bevredigende instroom van nieuw geld in de fondsen van Delta Lloyd en OHRA, zowel bij de fondsen voor particuliere als institutionele beleggers. Dat was hoofdzakelijk te danken aan het feit dat voor veel vormen van levensverzekering jaarlijkse stortingen plaatsvinden.

De beleggingsopbrengsten in 2001 daalden met 24% naar ¤ 1.272,8 miljoen. De nieuwe inleg in de beleggingsfondsen daalde met 41% naar ¤ 1.342,0 miljoen. De Vermogensbeheerdivisie beheert op dit moment in totaal ¤ 42,5 miljard aan belegd vermogen (exclusief Vastgoed ad ¤ 1,7 miljard).

Delta Lloyd Bankengroep

In de Delta Lloyd Bankengroep zijn ondergebracht: Delta Lloyd Bank en OHRA Bank in Nederland, Delta Lloyd Securities (Amsterdam/Antwerpen) en Delta Lloyd Bank in België, waarin de Bank van Limburg en de Bankunie zijn opgenomen. Tegen het eind van het boekjaar is de belangrijke overname van Bank Nagelmackers in België afgerond. De resultaten van deze acquisitie zullen in de cijfers van het verslagjaar 2002 pas volledig worden opgenomen.

Voor de Delta Lloyd Bankengroep was 2001 een jaar van vele veranderingen. De verslechterende situatie op de financiële markten was duidelijk voelbaar en het integratieproces van de diverse bancaire activiteiten eiste veel tijd en aandacht. Desondanks werd afgesloten met een positief resultaat, al werd de winstdoelstelling niet gehaald. Dat noopte gedurende het jaar tot een programma van kostenreductie.

De Bankengroep kon zich niet onttrekken aan de economische ontwikkelingen. De dalende beurskoersen hadden eveneens dalende provisie-inkomsten tot gevolg. De hypotheekverstrekkingen groeiden evenals in voorgaande jaren sterk. Marges stonden enigszins onder druk door toenemende concurrentie in de markt en een vergrote prijsbewustheid bij het publiek, onder andere als gevolg van grotere transparantie en meer vergelijkingsmateriaal via internet.

Het resultaat van de Delta Lloyd Bankengroep daalde naar ¤ 3,9 miljoen. Er was daarentegen sprake van een forse groei van de verstrekking van nieuwe hypothecaire geldleningen: ¤ 1.286,3 miljoen, een stijging van 24% ten opzichte van 2000. De beheerde hypotheekportefeuille is inmiddels gestegen naar ¤ 4,9 miljard.

Delta Lloyd Deutschland

De belangrijkste onderdelen van Delta Lloyd Deutschland zijn de verzekeringsmaatschappijen Berlinische Leben, Hamburger Leben, Gries & Heissel Bankiers en Delta Lloyd Investment Managers, dat een voortzetting is van het in het afgelopen jaar overgenomen Schroders Investment Management.

Delta Lloyd Deutschland heeft een alleszins bevredigend jaar achter de rug. De resultaten waren iets boven de verwachtingen en het stijgingspercentage van de nieuwe productie bij de levenactiviteiten lag in lijn met de markt als geheel. Weliswaar bleef de premie-omzet bij koopsommen iets achter op plan, maar zowel bij de jaarlijkse premieposten als bij koopsommen was sprake van een toename ten opzichte van 2000. Alle activiteiten werden vanaf 1 juli 2001 onder de merknaam Delta Lloyd gepositioneerd. Er werden vier Delta Lloyd beleggingsfondsen op de markt gebracht. Het distributiekanaal werd gesaneerd en dat betekende evenals in 2000 sluiting van enkele kleine regionale kantoren. Een sanering vond ook plaats in het bestand van de zogenaamde gebonden agenten.

Het resultaat voor belastingen van Delta Lloyd Deutschland bedroeg in 2001 ¤ 15,9 miljoen. Het totale bruto premie-inkomen steeg in vergelijking tot 2000 met 7%.

Voor nadere informatie:
David Brilleslijper, Manager Corporate Communicatie Delta Lloyd NV 020 594 44 88