Gemeente Amsterdam


---
|
Gemeentearchief mogelijk naar De Bazel

Gemeentearchief mogelijk naar De Bazel

Het college heeft ingestemd met de uitwerking van het verbouwingsvoorstel voor huisvesting van het Gemeentearchief Amsterdam in het gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat. Voor het uitwerken van dit plan tot aanbesteding is de keuze gevallen op het bureau Claus en Kaan Architecten en is een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld van ¤ 2,2 miljoen. De directeur van het Gemeentearchief wordt gemachtigd tot het doen van uitgaven tot het maximum van het voorbereidingskrediet. Het nog te dekken deel van de investering ad ¤ 17,4 miljoen wordt betrokken bij de besprekingen van een nieuw Programakkoord 2002-2006. Het college heeft eveneens ingestemd met een nadere uitwerking van tijdelijke huisvesting van het Rijksmuseum voor 4-5 jaar vanaf eind 2003 in De Bazel.

Momenteel is het Gemeentearchief Amsterdam gehuisvest in acht sterke verouderde gebouwen die niet meer aan de wettelijke en bouwkundige eisen van deze tijd voldoen. Voor een structurele en integrale aanpak van de huisvestingsproblematiek aan de Amstel is door een team van deskundigen een masterplan opgesteld voor nieuwbouw en renovatie van het gebouw op de huidige locatie aan de Amstel.

Op 20 november 2001 heeft het college ingestemd met een onderzoek naar de huisvestingsmogelijkheden in het gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat. Op basis van het ruimtelijk program van eisen van de locatie Amstel is huisvesting in De Bazel beoordeeld. Mede door de efficiënte inrichting van het gebouw kan door aanpassing van het program op een aantal onderdelen worden geconcludeerd dat alle functies van het Gemeentearchief in De Bazel zijn in te passen. Het Gemeentearchief heeft op basis van de resultaten van het onderzoek de voorkeur uitgesproken voor huisvesting in het gebouw De Bazel.

Voor het nog te dekken tekort wordt een voorstel gedaan bij de besprekingen van een nieuw programakkoord 2002-2006. Behandeling in de raadscommissie is op 26 februari. Behandeling in de gemeenteraad volgt zodra er een uitgewerkt plan ligt.

Marleen Nieuwenhuis

^


-

© gemeente Amsterdam - 27-02-2002