Gemeente Bergen op Zoom


Gemeente stort in Prins Bernhard Cultuurfonds

Gemeente stort fors bedrag in Prins Bernhard Cultuurfonds

Bergen op Zoom is een stad die rijk is aan monumenten. Om deze monumenten qua onderhoud en restauratie-achterstand op peil te houden c.q. te brengen is er veel geld noodzakelijk. Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds ontvangen jaarlijks honderden verzoeken van eigenaren van monumenten om bij te dragen in de, meestal hoge, restauratiekosten.

Eigenaren van provinciale en gemeentelijke monumenten kunnen geen aanspraak maken op reguliere subsidies van het rijk. De eigenaar van zo'n monument is afhankelijk van provinciale of gemeentelijke subsidies. Helaas zijn deze zelden voldoende. Om te delen in de zorg voor deze monumenten en om het huidige peil tenminste vast te houden en zelfs te verbeteren, hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds het initiatief genomen om provinciale fondsen, de zogenoemde bedrijven voor Monumenten op te richten.

De Gemeente Bergen op Zoom heeft zelf het voorbeeld gegeven en reeds 45.378,02 (fl. 100.000,-) gestort in het fonds. De vele bedrijven die de stad rijk is worden verzocht om ook hun bijdrage te leveren aan het fonds. De bedragen die worden gestort, worden verdubbeld door het Prins Bernhard Cultuurfonds en vervolgens beheerd door het Nationaal Restauratie Fonds. Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen vervolgens via de gemeente een aanvraag doen voor een laagdrempelige lening, op dit moment 1,5%. Het geld vloeit na verloop van tijd terug in het fonds en vervolgens kan een nieuwe eigenaar zijn aanvraag doen.