Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 27-02-2002 Persberichten district Rijn & Venen, 10.10 uur

Poging doodslag op politieman

OUDEWATER Op dinsdag 26 februari is een automobilist kennelijk opzettelijk op een politiemotorrijder ingereden. De politieman kon ternauwernood een aanrijding voorkomen.

Rond 19.50 uur kreeg de politie de melding dat een man zich verdacht ophield op een bouwstraat in de nieuwbouwwijk Noordzijde II. De man had daar zijn auto geparkeerd en hield zich kennelijk schuil in de struiken. Het kenteken van de auto werd doorgegeven. Op het moment dat de politiemensen ter plaatse kwamen, zagen zij de betreffende auto wegrijden. Nadat de bestuurder een stopteken kreeg, verhoogde hij zijn snelheid en ging er vandoor. Met zwaailicht en sirene werd de achtervolging ingezet. Op een gegeven moment reed de verdachte auto zich vast op de Populierenweg.

Een politieman stond met zijn wagen zo`n 15 meter achter de verdachte en stapte uit. Op dat moment zag hij de achteruitrijlichten van de verdachte auto aangaan. De verdachte gaf vervolgens vol gas. De politieman zag nog net kans in zijn auto te springen en die in een parkeerhaven te manoeuvreren. Een politiemotorrijder die de Populierenweg in kwam rijden, moest uitwijken om niet door de hard achteruitrijdende verdachte te worden getorpedeerd. Toen de politieman zijn motor had gekeerd, zag hij dat de verdachte met grote snelheid frontaal op hem af kwam rijden. Hij overwoog om van zijn motor te springen, maar had daar door de snel naderende auto geen tijd meer voor. De motorrijder wist door strak langs de struiken te rijden, ternauwernood een zware aanrijding te voorkomen.

De achtervolging werd voortgezet, waarbij de verdachte meerdere malen trachtte de politiemensen van de weg te rijden. De verdachte maakte gebruik van fietspaden, voetpaden, bermen, perken, reed dwars over rotondes en tegen het verkeer in. Daarbij werden binnen de bebouwde kom snelheden gehaald van 100 km/u. Bij een verkeersdrempel op de Oude Singel kwam zijn auto geheel van de grond los en landde met een vonkenregen weer op de weg. Gezien de gevaarzetting werd op dat moment door de politiemensen overwogen de achtervolging te staken. De verdachte ging echter rustiger rijden en stopte uiteindelijk op de Hekendorperweg. Hij weigerede uit de auto te komen en gezien de onberekenbaarheid van de verdachte werd daarop een politiehond ingezet. De verdachte werd door de hond in zijn rechterarm gebeten, waarna hij door politiemensen uit de auto kon worden getrokken en werd aangehouden. Daarbij pleegde de man nog verzet, maar kon met gepast geweld worden geboeid.

De verdachte, een 28-jarige man uit Oudewater, is naar het politiebureau overgebracht en is daar ingesloten. Daar hij vermoedelijk onder invloed van drugs verkeerde, is bij hem een bloedproef afgenomen.

Schapen aangevallen

NIEWER TER AA Op dinsdag 26 februari is een kudde schapen door drie honden aangevallen. Een schaap verdronk.

In de middag liet een 10-jarige jongen uit Niewer Ter Aa drie honden op de Oukoop uit. Hij wist niet dat aan dezelfde weg op dat moment 11 drachtige schapen in het weiland liepen. De honden gingen er van tussen en gingen achter de schapen aan. In paniek vluchtte één van de schapen een sloot in en verdronk. Het jongetje slaagde er daarna in zijn drie honden weer aan te lijnen.

De 50-jarige eigenaar van de schapen vreest dat door de stress de andere tien schapen mogelijk hun dracht verliezen. Hij zal de schade met de ouders van het 10-jarige jongetje regelen.

Stormperikelen

DISTRICT RIJN & VENEN Ook in het district heeft de storm van dinsdag 26 februari voor overlast gezorgd.

AMSTELHOEK -Rond 12.40 uur werd de komst van de politie en bandweer verzocht bij een benzinestation aan de Mijdrechtse Zuwe. Delen van de gevel van de overkapping van het benzinestation dreigden door de harde wind weg te waaien. Deze waren eerder op de ochtend al gedeeltelijk losgeraakt en waren provisorisch met tape vastgezet. Doordat de wind inmiddels was gedraaid, dreigden zij wederom los te komen. Dit zou gevaar op kunnen leveren voor het langsrijdende verkeer op de Provincialeweg N 201. Daarom werd tot driemaal toe de weg voor 5 minuten afgesloten, zodat de brandweer de loszittende delen stuk voor stuk kon verwijderen.

ABCOUDE Rond 15.05 uur werd een politieman op straat door een man aangesproken. De man meldde dat op de Hoogstraat een boom dreigde om te vallen. Ter plaatse bleek het om een ongeveer 8 meter hoge conifeer te gaan. De boom stond in de achtertuin van een woning. Hij dreigde met wortels en al om te vallen. De brandweer werd gewaarschuwd. Door de politie werd de nabij gelegen brug in beide richtingen afgesloten, waarna de brandweer de boom omzaagde. Het gevaarte kwam veilig in de Angstel terecht. Het verkeer werd via de Brugstraat en de A2 omgeleid. Sommige voetgangers wilden tijdens het omzagen van de boom met gevaar voor eigen leven toch de afgesloten brug oversteken. Zij werden door politiemensen tegengehouden. De boom wordt op woensdag 27 februari uit de Angstel getakeld en dan in stukken gezaagd.

MIJDRECHT Rond 17.25 uur kreeg de politie de melding dat op de Hoofdweg bij de wegversmalling ter hoogte van de kerk een schrikhek was omgewaaid. Daar dit in het donker zeker gevaar voor het verkeer kon opleveren, werd de gemeente verzocht zo snel mogelijk een (nood) reparatie uit te voeren. Personeel van de gemeente is direct in actie gekomen.