Grontmij

Grontmij NV



27-2-2002 - Urumqi Natural Gas Project

De ontdekking van een natuurlijke gasbron in de nabije omgeving van de Chinese stad Urumqi betekende begin jaren negentig een ommekeer voor de gasdistributie door de Urumqi Natural Gas Company. Grontmij Water & Reststoffen kreeg in 1998 de opdracht voor uitbreiding van het locale gasdistributienetwerk.

Uiteindelijk worden vele huishoudens, industrie en gemeentelijke en commerciële bedrijven op dit netwerk aangesloten. Tot op de dag van vandaag vormen kolen en gasflessen met LPG de voornaamste energiebron. Dit brengt de nodige gevaren met zich mee. Ook vanuit milieuoogpunt biedt het gebruik van natuurlijk gas vele voordelen.

De opdracht omvat onder andere volledige automatisering door middel van SCADA en aansturing van onderstations via radioverbindingen door de stad. Grontmij gebruikt hiervoor een bijzonder radiodata communicatiesysteem dat momenteel alleen in Canada wordt toegepast. Met dit systeem zijn geen lijnverbindingen meer nodig en is men ook niet meer afhankelijk van systemen die door derden worden onderhouden. Het is een turnkeyproject. Van de begeleiding, financiering en inkoop tot en met de inbedrijfstelling en het opleiden van de Chinese operators. Medio januari 2003 moet het netwerk operationeel zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jean Nijenhuis, (030) 694 36 32.


---