Gemeente Breda

27-02-2002

Onthulling deVraagmuur
Wethouder André Adank onthult op woensdag 27 februari het kunstwerk deVraagmuur van Moniek Toebosch. Joep van Dijk, directeur van Bibliotheek Breda, zal een korte voordracht houden. Bovendien is een hoornblazer van De Nieuwe Veste aanwezig om het kunstwerk in te blazen. DeVraagmuur is een interactief kunstwerk, waarop vragen worden afgebeeld die via het Internet door iedereen gesteld kunnen worden.

In 1996 heeft de gemeente Breda aan Moniek Toebosch gevraagd om een kunstwerk te realiseren dat ingaat op de historische betekenis en de huidige cultuur van de binnenstad.
Toebosch kwam vervolgens met het concept vragen te stellen in de openbaarheid, als metafoor voor de actieve en bruisende stad Breda. Zij ziet de vragen als een tegenwicht tegen de vele antwoorden en vaststaande meningen. DeVraagmuur is nooit voltooid, maar verandert voortdurend van beeld door de steeds wisselende vragen.

Via www.devraagmuur.nl en in Het Cultuurpunt verkrijgbare vragenformulieren kan iedereen vragen stellen aan de stad Breda en haar bewoners. De gestelde vragen dienen te voldoen aan een aantal eisen die opgenomen zijn in een redactiestatuut. Zo mogen er geen eigennamen worden gebruikt en mogen vragen uiteraard niet beledigend of discriminerend zijn.

DeVraagmuur is voor een periode van één jaar aangebracht op de buitenmuur van de bibliotheek Breda/ de Nieuwe Veste, bij de ingang aan de Molenstraat. Het oorspronkelijke plan om deVraagmuur op verschillende plaatsen in de stad te realiseren, is nog steeds een serieuze optie. Na een periode van één jaar wordt het functioneren van deVraagmuur geëvalueerd en wordt gekeken naar de mogelijkheden of een grotere versie van deVraagmuur op een andere plek in de stad gerealiseerd kan worden.

Breda, 27 februari 2002