Actueel

Boorverbod voor olie en gas moet uit Omgevingsplan Flevoland
Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 27-02-2002

Op 2 november 2000 heeft Provinciale Staten van Flevoland het Omgevingsplan Flevoland vastgesteld. Dit vervangt het Streekplan Flevoland, het Waterhuishoudingsplan en het Milieubeleidsplan. Tegen dit plan is beroep aangetekend door de NAM, de Minister van Economische Zaken, Natuurmonumenten en de Milieufederatie Flevoland.

Allereerst constateert de Raad van State dat zij alleen mag oordelen over de vervanging van het Streekplan.
Het Omgevingsplan moet bovendien duidelijk aangeven wat wel en niet mag op een bepaalde lokatie. Zoniet, dan is de Raad van State onbevoegd om een uitspraak te doen.

De NAM en de Minister richten zich tegen het algemene boorverbod naar olie en gas.
Op grond van wettelijke rijksregelingen moet voor elke boorlokatie goedkeuring door het Rijk worden verleend. Hierdoor worden de milieu, water en landschapsbelangen al voldoende beschermt. Het algemene verbod is bedoeld om diezelfde belangen te verdedigen en moet daarom verdwijnen.

Natuurmonumenten en de Milieufederatie Flevoland maken tegen verschillende onderdelen van het Omgevingsplan bezwaar. In alle gevallen verklaart de Raad van State zichzelf onbevoegd. Het Omgevingsplan is niet duidelijk genoeg over de plaats van, of de (on)mogelijkheden voor nieuwe plannen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AD9642
(Zie het originele bericht)