Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Landelijke driehoek gaat recherche aansturen

Wiebe Alkema
070-370 7225

4157
27.02.02

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie.

EMBARGO TOT 19.00 UUR
LANDELIJKE DRIEHOEK GAAT RECHERCHE AANSTUREN
Er komt landelijke sturing op de landelijke en bovenregionale recherche. Daartoe wordt een landelijke driehoek ingesteld waarin OM, politie en korpsbeheerders vertegenwoordigd zijn. De driehoek gaat de zeven kernteams (inclusief Landelijk rechercheteam) aansturen die zich bezighouden met de bestrijding van zware georganiseerde misdaad. De kernteams blijven onderdeel van de zes regionale korpsen, respectievelijk het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Ook worden de huidige bovenregionale teams en interregionale fraudeteams samengevoegd tot zes permanente recherche-eenheden met als doel bovenregionale middencriminaliteit te bestrijden en financiële expertise te waarborgen. De afhandeling van internationale rechtshulpverzoeken wordt verbeterd. Dit staat in de nota .Landelijke en bovenregionale recherche. van de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Versterking
Met de nota willen de politieministers vooral een kwaliteitsverbetering van de recherche bereiken door versterking van de organisatie. Het gaat om aanpassingen binnen het huidige politiebestel die meer eenheid en samenhang in de landelijke en bovenregionale opsporing brengen. De maatregelen zijn een antwoord op eerder gesignaleerde knelpunten. Zo kenmerkt de huidige situatie zich onder meer door een grote verscheidenheid aan teams. Ook is het niet goed mogelijk landelijke sturing te geven op bestrijding van bovenregionale criminaliteit en is er niet altijd voldoende capaciteit. Bovendien blijkt uit de praktijk dat het lastig is om met beschikbaar personeel te schuiven.

Landelijke driehoek
In het voorstel van de ministers De Vries en Korthals krijgt één instantie de bevoegdheid beslissingen te nemen over de inzet van de landelijke capaciteit en dat is de landelijke driehoek. Hierdoor kunnen de kernteams beter worden aangestuurd en capaciteit flexibel worden ingezet. Het OM stelt eerst de prioriteiten vast bij aandachtsgebieden en onderzoeken waarna in de landelijke driehoek wordt besloten hoe en met welke capaciteit een en ander wordt uitgevoerd. De landelijke driehoek maakt een jaarprogramma voor de bestrijding van de zware en georganiseerde misdaad door de kernteams. Het OM zit de landelijke driehoek voor. Dit heeft te maken met het primaat van het gezag over de opsporing.

Samenvoeging
Bovenregionale teams (BRT.s) en interregionale fraudeteams (IFT.s) worden eveneens gewijzigd. Dit is nodig omdat de bestrijding van bovenregionale middencriminaliteit (overvallen, woninginbraken, kinderporno, fraude en mensenhandel) onvoldoende van de grond is gekomen. BRT.s waren bedoeld voor bestrijding van bovenregionale middencriminaliteit.
Door bestaande capaciteit van BRT.s en IFT.s samen te voegen tot zes nieuwe teams komt niet alleen permanent capaciteit ter beschikking voor bestrijding van bovenregionale middencriminaliteit maar kan ook financiële expertise van de IFT.s worden gebruikt in toekomstige onderzoeken. De nieuwe teams krijgen een plaats in de korpsen die ook een kernteam huisvesten. De Commissie Bovenregionale Opsporing (CBO) wijst onderzoeken toe aan deze teams. Drie leden van de CBO maken ook deel uit van de landelijke driehoek. Hierdoor wordt voorkomen dat er onderzoeken tussen wal en schip vallen.

Internationale rechtshulp
Als het gaat om internationale rechtshulp kan Nederland zijn verplichtingen niet altijd nakomen. Sommige rechtshulpverzoeken zijn complex en vergen veel recherchecapaciteit, andere vragen naar verhouding minder inspanning maar krijgen door hun aard een lagere prioriteit dan eigen onderzoeken. Daarom is intensivering van de internationale rechtshulp nodig. De beide bewindslieden willen de opsporingscapaciteit en de landelijke aansturing vergroten zodat zwaardere rechtshulpverzoeken beter kunnen worden afgehandeld. Daarnaast moet de samenhang worden vergroot door de internationale coördinatiecentra (ICC.s), en de geografische gebieden waarin zij aktief zijn, te laten aansluiten op de organisatie en de gebiedsindeling van de kernteams waardoor informatie-uitwisseling eenvoudiger wordt.

Implementatie
Binnenkort zal een stuurgroep worden ingesteld die tot taak heeft te zorgen voor een snelle implementatie van de in de nota beschreven organisatiestructuur. De stuurgroep wordt gevormd door de leden van de landelijke driehoek en de directeur-generaal Rechtshandhaving van het ministerie van Justitie. De stuurgroep stelt voor 1 mei 2002 een plan van aanpak op.

---

27 feb 02 18:41