Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 27 februari 2002

PVDA-FRACTIE KOMT MET INITIATIEFWETSONTWERP SPONSORING IN HET ONDERWIJS

PvdA-woordvoerder Sharon Dijksma wil dat sponsoring in het primair en voortgezet onderwijs bij wet wordt geregeld. De PvdA-fractie heeft twijfels bij het convenant inzake sponsoring dat de regering in november 2001 met verschillende betrokkenen hebben gesloten. De PvdA vindt dat het funderend onderwijs voor 100% dient te worden bekostigd door de overheid en dat sponsoring hooguit kan worden aangewend voor zaken die vallen buiten het reguliere onderwijsprogramma van de scholen.

De Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO) en het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) zouden er eveneens de voorkeur aan geven dat sponsoring in het primair en voorgezet onderwijs bij wet wordt geregeld.

Scholen maken in hun schoolgids regelmatig geen melding van hun beleid aangaande sponsoring. Het is dan voor ouders en andere betrokkenen onvoldoende helder door wie de scholen worden gesponsord, om welke bedragen het gaat en wat de tegenprestatie voor die sponsoring inhoudt. In dit licht blijft het de vraag of de bepalingen van het convenant wel stipt zullen worden nageleefd. Het gaat er immers over afspraken die niet bij wet afdwingbaar zijn.

De PvdA wil dat de inhoud van het convenant wordt omgezet in een wettelijke regeling. Zij zal daartoe een initiatiefwetsontwerp indienen.

De PvdA is namelijk van mening dat publieke instellingen die privaat geld ontvangen, of het nu gaat om scholen of politieke partijen, transparantie dienen te waarborgen. De recente perikelen rondom sponsoring van enkele islamitische basisscholen door organisaties uit het buitenland geeft des te meer aanleiding om nu snel werk te maken van een krachtens de wet afdwingbare regeling.

Voor nadere informatie: Sharon Dijksma 070-318 2758 of 06-51 44 98 16