Provincie Zuid-Holland

13-02-2002
Statencommissie vergadert over regio

De statencommissie Zuid vergadert op 27 februari over een aantal onderwerpen in het zuidelijk deel van Zuid-Holland. De vergadering in het provinciehuis is openbaar en begint om 14.00 uur.

Op de agenda staat onder meer Uitvoering groenbeleid ontwerpprogramma 2002-2005, regio-onderdeel Zuid-Holland Zuid (UPG). Het UPG is het uitvoeringsprogramma van het beleidsveld Groen waarin de sectoren natuur, landschap, landbouw en openluchtrecreatie zijn ondergebracht. Het UPG wil inzichtelijk maken welke bestuurlijke en instrumentele acties dienen te worden ondernomen om te komen tot een effectieve(re) uitvoering van de vele groenprojecten in de provincie.

SEP
Daarna is aan de orde het Strategisch Economisch Profiel (SEP) Drechtsteden. Het Strategisch Economisch Profiel Drechtsteden "Drechtstad: Shipping Valley" is een gezamenlijk initiatief van overheid en bedrijfsleven. De initiatiefnemers waren de Stuurgroep Drechtsteden, de Kamer van Koophandel Rotterdam en de provincie. Op basis van een analyse van de economie in de Drechtsteden en op basis van de uitkomsten van de zogeheten Visioning Workshop is een visie ontwikkeld op de gewenste economische situatie van de Drechtsteden in 2015 en op de stappen die tot 2015 gezet moeten worden om daadwerkelijk zover te komen. Deze visie en de te nemen stappen vormen tezamen de kern van het SEP.

Bestuursovereenkomst Volkshuisvesting
In het streekplan Zuid-Holland Zuid (1990) heeft de regio Hoeksche Waard voor de periode 1995-2005 een relatief hoog streekplanprogramma gekregen. Dat was gebaseerd op de destijds bestuurlijk vastgestelde raming met de veronderstelling dat op deze wijze een migratiesaldo van maximaal nul voor de regio kon worden bereikt. Dat is uitgangspunt voor het streekplanbeleid vanaf 1973. Uit een latere woningbehoeftenraming kwam naar voren dat dit programma zou kunnen leiden tot 20% woningen meer dan nodig voor het voorzien in de eigen woningbehoefte en het reduceren van het woningtekort tot 2 procent. Het toenmalige college besloot niet tot neerwaartse bijstelling over te gaan maar met de regio een bestuursovereenkomst af te sluiten, waarin is geregeld dat de regio zelf lokale afspraken maakt over het tempo van benutting van het streekplanprogramma per gemeente. De looptijd van de bestuursovereenkomst is tot 2005 met een mogelijke verlenging tot 2010. De effecten van de bestuursovereenkomst worden gezamenlijk periodiek geëvalueerd.

Agenda
De volledige agenda en stukken zijn te verkrijgen via de provinciale uitgeverij, telefoon 070 - 441 60 82. Ook is het mogelijk via internet de stukken in te zien: www.pzh.nl/bestuur

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Disco van de afdeling Communicatie, telefoon 070 441 71 59 (buiten kantooruren via 06 53 484 062).