Bedrijfschap Horeca en Catering

Terug Zoetermeer, 27 februari 2002
Persbericht P-3 , afd. Communicatie, tel. (079) 368 07 19

Vaste lasten horeca drukken zwaar op bedrijfsresultaten 2001

In 2001 is het omzetvolume in de horeca gedaald met 1,5% ten opzichte van 2000. Als gevolg hiervan drukken de vaste lasten zwaar op het bedrijfsresultaat. Weliswaar is er volgens de voorlopige cijfers geen waardedaling van de winst, maar de winstontwikkeling (0,5%) is beduidend lager dan de inflatie (4,5%).

De horecaomzet in 2001 is door prijsaanpassingen in waarde nog wel gestegen (4%). Deze prijsaanpassingen zijn te verklaren uit het verhoogde BTW-tarief, de gestegen kosten van inkoop, lonen, energie en diverse vaste lasten.

In het eerste halfjaar van 2001 werd het toerisme geremd door de MKZ-crisis. Behalve minder bezoekers betekende de MKZ-crisis voor de horeca hogere kosten vanwege gestegen vleesprijzen. Na de zomer werden de bestedingen geremd door de tegenvallende economische groei. Daar bovenop kwam het verminderde reisverkeer na de terreuraanslagen op de VS. Eén op de vijf bedrijven in de hotel- en restaurantsector heeft hiervan een negatief effect ervaren in de vorm van annuleringen van evenementen en minder overzeese toeristen.

Omzetontwikkeling in het vierde kwartaal

Met name grote hotels in de Randstad hadden te maken met afzeggingen na 11 september. Een aantal hotels buiten dit gebied had daarentegen een omzetstijging in het vierde kwartaal door een stijging van hotelbezoek van Nederlanders en West-Europeanen ten opzichte van vorig jaar. Desondanks was de gemiddelde omzetgroei in de hotelsector het vierde kwartaal 2001 het laagst (0,4%) van alle horecasectoren.

Bij de restaurants steeg afgelopen kwartaal de omzet gemiddeld met 4,7% per bedrijf. Het aantal restaurants is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, waardoor de totale sector een omzetgroei van 6,9% liet zien. De groei van het aantal restaurants is volledig toe te schrijven aan een toename van het aantal bedrijven met een buitenlandse keuken, het aantal Nederlands-Franse restaurants daalde.

In de fastfoodsector en de drankensector geldt het omgekeerde. Het aantal cafetaria's daalde, waardoor de gegroeide sectoromzet (5,6%) met minder bedrijven gedeeld hoefde te worden (6,4% omzetgroei per bedrijf). Evenzo was de omzetgroei bij de drankverstrekkers op individueel niveau (7,7%) hoger dan voor de totale sector (6,7%) in het vierde kwartaal. Het aantal cafés is gedaald ten opzichte van vorig jaar.

De omzetgroei van 7,7% in de contractcatering toont aan dat deze sector door de langlopende contracten minder gevoelig is voor conjuncturele schommelingen.

Verwachting voor 2002

Ervaring leert dat de horeca vertraagd reageert op conjuncturele schommelingen. Naar verwachting zal een herstellende economie in 2002 pas in de loop van het jaar resulteren in hogere horecabestedingen. Het bedrijfschap Horeca en Catering verwacht 4% groei van de horecaomzet met een lagere prijsstijging (2,25%) dan in 2001.